Известно ни е, че времето сред природата, особено когато е свързано с умерена физическа активност, намалява стреса и ни прави по-здрави и по-дълголетни. Една конкретна дейност е особено ценена в страните с най-много столетници в света - о. Окинава в Япония, Коста Рика, о. Сардиния в Италия, о. Икария в Гърция и Лома Линда в Калифорния.

Снимка 444882

Източник: iStock

Освен чудесен климат, балансирана диета и добра социална система, на тези места хората се занимават много с градинарство. А то е въплъщение на това да сме сред природата и да се движим.

Според едно австралийско изследване на хора над 60 години, рискът от деменция спада с 36% за тези, които прекарват време в градинарство. Обяснението е, че слънчевата светлина и свежият въздух спомагат за намаляване на напрежението, а цветовете и различните текстури в градината спомагат зрителните и тактилни способности.

Снимка 430576

Източник: БГНЕС

Така че, ако се чудим какво ново хоби да подхванем, градинарството (дори да е само на балкона) е много благоприятно за здравето ни. А есента е идеалното време да му се посветим.