Тази година бе меко казано по-различна от всички останали. Преживяхме неща, каквито вероятно дори не сме си и представяли. И които се надяваме да не се повтарят никога повече.

На моменти се замисляме какви би било, ако ни се бе наложило да преживеем самоизолацията без интернет и без всички удобства на модерния свят, които днес приемаме за даденост. И сме сигурни, че това би бил къде-къде по-голям кошмар.

За щастие, или пък не съвсем, глобалната мрежа бе наш верен приятел в последните месеци. А за какво са приятелите, ако не ни дават точните съвети в точното време. И тук ролята на Google стана по-значима от всякога.

Снимка 509290

Източник: iStock

В края и на тази година търсачката публикува традиционния си списък на всичко, което сме търсили най-много в последните 12 месеца. Без особена изненада, допитванията са свързани преди всичко с коронавируса и всичко около него. И не липсват и много нови умения, които сме придобили благодарение на Чичко Гугъл.

На първо място за най-търсените думи в световен мащаб е "коронавирус", следван от "резултати от изборите" в САЩ. Интересували сме се и от смъртта на Коби Брайънт, както и от приложението за видеоразговори Zoom.

Снимка 469608

Източник: Instagram / vanessabryant

Смъртта на баскетболиста и тази на актрисата Ная Ривера надминават по търсения в глобалната мрежа тези за Джордж Флойд. А личностите, предизвикали най-голям интерес в световен план, са предимно политици - Джо Байдън, Ким Чен Ун, Борис Джонсън, Камала Харис. На пето място пък се нарежда Том Ханкс, който бе един от първите, споделили за битката си с коронавируса.

Той води и топ 5 на най-търсените актьори в мрежата. След него са Хоакин Финикс, индиецът Амитаб Бачан, Рики Джървейс, който води Златните глобуси, както и Джейда Пинкет Смит.

Снимка 452794

Източник: GettyImages

Що се отнася до филмите, с които разнообразявахме ежедневието си, най-търсени са "Паразит", "1917", "Черната пантера", "365 дни" и "Заразяване". Най-търсените игри пък са: Among Us, Fall Guys: Ultimate Knockout, Valorant, Genshin Impact, The Last of Us Part II.

Нищо чудно докато гледаме филм или играе, да вземем и да огладнеем. Най-търсените рецепти в Google за 2020 г. са за Dalgona Coffee, турския хляб екмек, хляб с квас, традиционна пица и турския й вариант лахмаджун.

Dalgona Coffee, най-актуалната корейска кафе напитка и как да си я приготвим

"Обърнатото капучино", по което полудяха всички

В крак с тенденциите

Освен хляб, потребителите по света са се интересували и как да се прави пиле като в KFC, маска и дезинфектант. Българите пък сме търсили най-много рецепти за леща, кисело зеле, крем брюле, тирамису и мусака. Но всички това е след симптомите на COVID-19, разбира се.