Речникът на Oxford определи "goblin mode" (гоблински режим) за израза на 2022 г. Решението е взето след онлайн гласуване, съобщават организаторите, цитирани от Guardian. 

Терминът означава "егоистичен модел на поведение, за който са характерни мързел, небрежност или алчност, обикновено по начин, който отхвърля социалните норми или очаквания".

Изразът е използван за първи път в Twitter през 2009 г., но през февруари 2022 г. "goblin mode" става широко разпространен, като се появява на първите страници на вестници и списания, когато хората започват да излизат от локдауна, наложен заради пандемията.

"Metaverse" (метавселена) е вторият избор, следван от хаштага "#IStandWith" (поддържам). Президентът на Oxford Languages, Каспър Гратуол, каза, че макар той и колегите му да се "надяват, че обществеността ще се радва да бъде въведена в процеса", нивото на ангажираност ги е изненадало напълно", след като своя вот дават повече от 340 хиляди човека от цял свят.

Според него популярността на израза вероятно отразява настроението, присъщо на хората, които отхвърлят идеята за връщане към "нормалността" или се противопоставят на все по-недостижимите естетически стандарти и начин на живот, показвани в социалните медии.

Думата на годината има за цел да отрази "етоса, настроението или заниманията през последните 12 месеца".

Гоблински режим се присъединява към предишните думи на Oxford за годината, сред които "вакс" (2021 г.), произлизаща от ваксинация, ваксина, "климатична извънредна ситуация" (2019 г.) и "селфи" (2013 г.).

Други речници също избраха своите думи на 2022 г. Collins се спря на "permacrisis" - термин, който означава продължителен период на нестабилност и несигурност. Речниците пък Cambridge избраха "homer" - съкратено от "хоумрън (homerun) - отбелязана точка в бейзбола, когато топката е ударена, обикновено извън игралното поле, и сте в състояние да тичате около всички бази наведнъж до началната.

"Преценям", българската дума на годината за 2021 г. и платформата за грамотност "Как се пише"

Коя е българската дума на 2021 г.

Според "Как се пише"

Защо е избрана за 2022 г.? На 5 май търсенията за homer в уебсайта на Cambridge Dictionary скочиха до 65 000. Неофициалният термин на американски английски за хоумрън в бейзбола е печелившата дума в популярната игра Wordle в този ден (6 квадратчета и трябва да отгатнем думата).