Освен много жега, прегорели почви и овъглени гори, глобалното затопляне носи със себе си условия за развитие на растения и животни в части на света, където определени видове не виреят от милиони години.

Тази седмица The Guardian съобщи, че на територията на британския остров Уайт за първи път от 60 милиона години насам цъфтят цикадни растения.

Преди 280 милиона години цикадите са били широко разпространени не само във Великобритания, но и в много други региони в света, във времена, когато атмосферата на планетата ни е била много по-топла и изпълнена с повече въглероден диоксид.

Снимка 439663

Източник: iStock

Преди седем години растенията на острова за първи път са започнали да произвеждат мъжки цветове, но тази година са се появили и женски такива.

Това дава на ботаниците възможност да опрашат растенията и да произведат семена извън лабораторна среда за първи път в познатата ни история.

Снимка 439666

Източник: iStock

Учените твърдят, че нетипичното поведение на цикадите във Великобритания се дължи на глобалното затопляне, което осигурява благоприятни условия за развитието на пълните цикли на живот на този вид.

Смята се, че явлението е предвестник за климатичните промени, които ще обхванат цялата територия на Албиона.