Всяка част от тялото има своята определена функция, а някои са натоварени и с много повече от една. В езика ни се съдържат хиляди вкусови рецептори, благодарение на които усещаме храната. Но част от цялостното преживяване е и ароматът, който улавяме през носа. Да, но не съвсем.

В научното списание Chemical Senses бе публикуван доклад, според който в езика ни се съдържат и рецептори за аромати, като тези в носа. Така клетките на езика имат възможността да "подушват". 

Снимка 420309

Източник: iStock

От този извод следва, че миризмата и вкусът са неразделно свързани не само като две части от едно цялостно усещане, но и на повърхността на езика. Взаимодействието между двете сетива започва още в устната кухина, а не чак в мозъка, както се смяташе досега, пише Science Daily.

Този експеримент е първият, който доказва наличието на обонятелни рецептори във вкусови клетки. Според учените, откритието може да доведе до създаването на различни модификатори на вкусовете, които да ни помогнат да се справим с прекомерния прием на сол и захар например.

Снимка 420311

Източник: iStock

В повечето случаи това, което отличава някои храни от други, е не техният вкус, а ароматът им, който улавяме не само чрез носа, но и чрез езика си. Той разпознава най-просто сладко, солено, кисело и горчиво, а рецепторите в носа дефинират по-точно аромата, за да се изгради цялостното усещане от приемането на храни и течности.