След няколкоседмично обсъждане и разглеждане на доказателствата по въпроса вчера Европейският парламент обяви положение на "климатично бедствие".

Гласовете на парламентарните заседатели в подкрепа на решението са почти два пъти повече от гласувалите против, а въздържалите се са само 19.

Резолюцията идва само няколко дни, след като експерти на ООН обявиха, че може би сме прекрачили границата, след която климатичните промени стават необратими.

ООН и какво ни казва последният климатичен доклад за прага от 1.5 градуса по Целзий

Ще успеем ли да овладеем затоплянето до 1.5 градуса по Целзий

Какво казват от ООН

Настоящото решение задължава страните членки да предприемат редуциране на въглеродните емисии с 55% до 2030 г., което според някои политици е нереалистична цел, пише The Guardian.

Някои от гласувалите против обявяването на климатично бедствие изразиха мнение, че реториката на парламента предполага кризисни мерки, които биха засегнали някои човешки права и демократични принципи.

Климатично бедствие - думата на 2019 г.

Това е думата на 2019 г.

Никак не сме изненадани

Към момента най-големият въпрос е в какво точно ще се изразят промените, които решението на парламента предполага, и как ще се отразят те на икономиката на отделните страни и живота на хората.

Според Climate Action Network, група от 1700 неправителствени организации, страните от ЕС ще трябва да повишат усилията си многократно, ако действително искат да предотвратят глобално повишаване в температурите от 1.5 градуса по Целзий.