Днес е 155-ият ден от войната, която Русия започна в Украйна. За това време милиони хора, организации и компании подпомогнаха със средства, материали или доброволческа дейност пострадалите украинци.

Storytel, Kazky и платформата за безплатни детски приказки и истории на украински език

Безплатна платформа в помощ на украинските деца

На Kazky.com могат да слушат приказки на украински

Сега и Централната банка на Естония го прави със специална монета.

Монетата от две евро се продава в музея на банката в Талин от 26 юли, а вече е достъпна за поръчка и онлайн. "Посветена на Украйна и свободата", се казва в пресрилийза на Eesti Pank, в който е уточнено, че приходите от продажбата ще бъдат дарени на Украинската централна банка.

Снимка 582293

Източник: Facebook/eestipank

Двуевровата монета е по дизайн на Дариа Титова - украинска бежанка от войната, която учи в Естонската академия по изящни изкуства. Тя печели конкурса за дизайн с образа на момиче, което се опитва да предпази птиче в дланите си.

Снимка 582295

Източник: Facebook/eestipank

"Чувствах се зле и виновна заради това, че се будя със слънчевите лъчи тук, докато много украинци се будят от звука на бомби и ракети", коментира Титова. От Eesti Pank уточняват, че за пускането на специална монета като тази обичайно са необходими 18 месеца, докато тази е направена за четири.

Монетата от две евро с надпис Slava Ukraini се продава заедно с картичка с цветовете на украинското знаме, струва 18 евро и е издадена в тираж от 40 хил. екземпляра. Можем да я закупим онлайн от тук.