През последните месеци Марк Зукърбърг използва всяка своя публична изява, за да ни убеди в това колко коректни са той и Facebook. Номерата му малко по малко започват да минават, тъй като (както често се случва в мрежата) разкритията около социалната мрежа от миналата година започват да отшумяват.

Един от основателите на Facebook обаче - предприемачът Крис Хюз, наскоро публикува отворено писмо в The New York Times, в което открито напада Зукърбърг и алармира света за невероятния "монопол", който Зук е създал в онлайн пространството.

Хюз изтъква, че през последните години редица основатели на дъщерните на Facebook приложения и компании напуснаха Зукърбърг, позволявайки на последния да се обгради с кръг от хора, които по никакъв начин не му противоречат.

Основателите на Instagram напускат Facebook

Защо основателите на Instagram напускат компанията

Какво се случва с Facebook и Зукърбърг

Според Крис Хюз влиянието, което СЕО-то на Facebook има, е твърде голямо и единственият му коректив занапред може да бъде само правителството на САЩ, което сякаш абдикира от това да регулира дейностите на компанията по-строго.

Хюз обяснява как доскоро платформите WhatsApp и Instagram са били ръководени отделно от Facebook, но вече са под влиянието на Зукърбърг, което няма как да е плюс за потребителите.

По думите на Хюз, най-добрият за всички ни вариант би бил разрушаването и разделянето на Facebook. Той изтъква, че към момента Зукърбърг притежава 60% от акциите в платформата и може да направлява развитието й както той сметне за добре.

"Поемам отговорност за това, че не написах това писмо по-рано", завършва Крис Хюз.

Зукърбърг и Facebook все още не са коментирали публикацията на американското издание.

Facebook, Марк Зукърбърг и защо новите промени са просто прах в очите ни

Защо новите промени във Facebook са просто прах в очите ни

Социалната мрежа променя “кожата”, но не и нрава си