За всеки голям телескоп се знае, че е снимал "Стълбовете на сътворението". Най-известните им изображения са тези от обсерваторията "Хъбъл" през 1995 г. и 2014 г.

Ориониди, метеоритният поток от Халеевата комета и кога да го наблюдаваме

Метеоритният поток, който се задава този уикенд

Орионидите са истинско зрелище

Сега обаче телескопът "Джеймс Уеб" ни дава още една зашеметяваща перспектива към една от най-красивите гледки в космоса.

Така наречените "Стълбове на сътворението" са студени, плътни облаци от водороден газ и прах в съзвездието Змия, на около 6500 светлинни години от Земята. И за да сме по-конкретни, уточняваме - "Стълбовете" лежат в сърцето на мъглявината Орел, в която активно се образуват звезди.

Специалното, което телескопът "Джеймс Уеб" може да направи с помощта на своите инфрачервени детектори, е да види отвъд праха на "Стълбовете", за да се изследва активността на новородените слънца.

В успеха на телескопа учените не са и се съмнявали. Проф. Марк Маккогрийн, старши съветник по науката в Европейската космическа агенция, споделя пред BBC, че изучава мъглявината Орел още от средата на 90-те години на миналия век. Оттогава той е в търсене на млади звезди и се опитва да разбере какво се случва "отвътре".

"Винаги съм знаел, че когато Джеймс Уеб я снима, биха били зашеметяващи. И това е така", казва още той за изображението на "Стълбовете на сътворението".

Нептун, NASA, Джеймс Уеб и новите изображения на пръстените на планетата

Нептун както не сме го виждали досега

Телескоп "Джеймс Уеб" е във вихъра си

Любопитно е, че ако по магически начин човек можеше да се транспортира до "Стълбовете", не би ги видял и те вероятно вече не биха били там, където са снимани. За съжаление това се получава така, защото изображението им е от вече минал момент.