Космическата надпревара между Илон Мъск и Джеф Безос се нажежава, след като Amazon разкри плановете си за изстрелване на интернет сателити, които директно да се конкурират с услугата Starlink на SpaceX.

Джеф Безос, Ан Хиат, отношението към служителите в Amazon и разкритията на бившата му асистентка

Шеф гадняр ли е Джеф Безос

Разкритията - от личната му асистентка. Бивша, разбира се

Amazon заяви, че ще си партнира с три компании, за да проведе до 83 изстрелвания за петгодишен период, което има за цел да улесни проект Kuiper. Твърди се, че услугата ще предлага бърз и евтин достъп до интернет на общности с недостатъчно обслужване по целия свят - същата цел, която SpaceX си е поставила за Starlink.

От общо 83 изстрелвания, United Launch Alliance, съвместно предприятие между Lockheed Martin и Boeing, ще проведе 38, европейската фирма Arianespace ще проведе 18 и частната космическа фирма на Безос Blue Origin ще проведе поне 12, с опция за до 15 повече, ако е необходимо.

Снимка 539665

Източник: EPA/БГНЕС

"Тези споразумения за стартиране отразяват нашия невероятен ангажимент и вяра в проект Kuiper и ние сме горди, че работим с такава впечатляваща група партньори, за да изпълним нашата мисия", казва Дейв Лимп, старши вицепрезидент на Amazon.

Amazon заяви, че партньорствата ще позволят на проект Kuiper да разположи по-голямата част от своята 3236-сателитна констелация в орбита и описа плана като "най-голямата търговска поръчка на ракети-носители в историята".

Не е ясно обаче кога ще започне пускането на реалните сателити на Kuiper, но изискването според разрешителното от федералните власти, е поне 1600 спътника да бъдат пуснати до средата на 2026 г. В противен случай разшителното за системата може да бъде отнето.

Снимка 554488

Източник: GettyImages

Проектът Kuiper и SpaceX са сред първите в съревнованието за пращане на сателити за широколентов интернет в орбита, който може да конкурира обичайните доставчици на интернет, припомнят от New York Post. 

За момента SpaceX установява значителна преднина в надпреварата за достъпен широколентов интернет. Starlink има повече от 250 хиляди глобални абонати и пусна над 1900 сателита, за да улесни услугата, според изявления на ръководители на компанията.

Илон Мъск, Twitter и новината, че става член на борда на компанията

Условието, с което Илон Мъск трябваше да се съобрази

Скритата част от сделката с Twitter

Starlink успя да добие широка популярност през изминалия месец, след като Мъск направи всичко по силите си да стартира услугата, за да помогне на народа на Украйна по време на руската инвазия.