Цветята са задължителният завършек на всеки дом, но често изниква въпросът къде точно да поставим всяка саксия, за да получава необходимото количество слънчева светлина. Фотосинтезата е от съществено значение за живота на растенията, а за нея е необходимо слънце.

Има обаче някои видове, които не са толкова претенциозни и виреят страхотно и на по-сенчести места. Така че, ако искаме да внесем малко зеленина в някоя стая, която слънце не я огрява, ето няколко подходящи предложения.

Драцена

Растение с над 50 подвида, което се гледа много лесно в домашни условия и не само че не изисква, а и не обича пряка слънчева светлина. Най-важно е редовното поливане и премахването на изсъхналите листа.

Тъй като обича влагата, може да се наложи да мокрим или пръскаме листата на драцената, ако у дома въздухът е прекалено сух.

Снимка 436969

Източник: iStock

Сансевиера

Познато още като "змийско растение" заради формата си, то е много подходящо за сенчестите ъгли на стаите. Особено за спалнята, защото поглъща хормалдехида, а през нощта превръща вългеродния диоксид, който издишаме, в кислород.

Не обича не само директната слънчева светлина, но и студа, затова трябва да го прибираме на топло през зимата. Спада към рода на сукулентите, така че не е фатално, ако забравим да го полеем.

Снимка 436971

Източник: iStock

Калатея

Цветно и лесно за отглеждане. Изисква много малко светлина, но пък обича влажна почва. Не обича температури под 13 градуса.

Снимка 436972

Източник: iStock

Бромелия

Растение, което ще внесе цвят у дома, без да изисква много в замяна. Може да оцелее изцяло на изкуствено осветление, затова е подходящо за стаи без прозорци и слънчева светлина. 

Цветовете на бромелията образуват нещо подобно на чашка, в която в естествени условия се складира дъждовна вода. Така че, ако не се сещаме да си поливаме редовно растенията, можем да сипваме малко и там.

Снимка 436973

Източник: iStock

Спатифилум

Още едно много красиво и много издръжливо растение. Директната слънчева светлина може да увреди листата му. А честото поливане е това, от което се нуждае най-много.

Снимка 436975

Източник: iStock

Бамбук на щастието

Ако искаме да разнообразим дома си с него, трябва да знаем, че можем да го отглеждаме както в почва, която поливаме често, така и директно във вода. 

Снимка 436977

Източник: iStock

Папрат

Независимо кой вид изберем, трябва да сложим саксията на сенчесто място и да го поливаме често. Това са устойчиви растения, които обаче изискват по-висока влажност на въздуха, пише Pinterest.

Домашните растения, насекомите и защо да слагаме клечки в саксиите

Как да предпазим домашните цветя от вредители

Бързо, лесно и евтино

Филодендрон

Лесно се адаптира към малко слънчева светлина. Почвата трябва да бъде постоянно важна, но не и много мокра. Най-добре е да изчакаме почвата да изсъхне, преди да я поливаме отново.