Бяхме шокирани да научим, че чаеното дърво всъщност няма нищо общо с познатите ни видове чай.

Въпросното дърво дори може да е отровно, ако погълнем част от него, но пък маслото, което се извлича от дървесината му, има най-различни полезни за нас свойства.

Объркват ли етеричните масла хормоните ни

Объркват ли етеричните масла хормоните ни

И кои са оказват най-коварни

Въпреки че видът не се среща в естествена среда извън Австралия и Нова Зеландия, продуктите от него могат да бъдат закупени на много места по света.

Благодарение на антибактериалните, противогъбичните и противовъзпалителните си свойства маслото намира приложение в много различни сфери и може да бъде използвано за различни цели.

Дезинфекция

Снимка 387267

Източник: iStock

По време на Втората световна война австралийските войници са носели масло от чаено дърво в чантите си, за да правят бърза дезинфекция на раните си. 

При простуда, кашлица и запушен нос можем да капнем няколко капки чаено масло върху гореща и влажна кърпа, и да я увием около носа и устата си за по 10 минути няколко пъти на ден. Тази процедура бързо облекчава симптомите и е приятен начин да хидратираме кожата си.

Как да си направим натурален ароматизатор за дома

Как да си направим натурален ароматизатор за дома

Забравете за спрейовете под налягане, които вредят на здравето

При гъбички и проблеми с ноктите

Чаеното масло е много ефективен помощник в борбата с гъбичките или при проблеми с ноктите. Можем да го нанасяме директно върху проблемните участъци с помощта на памук по няколко пъти на ден.

За почистване у дома

Снимка 387263

Източник: iStock

Антибактериалните свойства на маслото могат да бъдат прилагани за почистване и хигиенизиране у дома.

5-10 капки на литър вода създават отличен почистващ разтвор, който може да ползваме като почистващ препарат в банята, спалнята или кухнята. Така, освен че елиминираме бактериите, освежаваме и пространството у дома с приятен аромат.

Ароматерапия

Снимка 387268

Източник: iStock

И като заговорихме за аромати, няма как да не отбележим, че маслото от чаено дърво е сред най-предпочитаните есенции за ароматерапия.

Ароматът му действа тонизиращо, а изпаренията са полезни за дихателните пътища.

Срещу акне

Снимка 387266

Източник: iStock

Помага ли наистина кокосовото масло при акне

Помага ли наистина кокосовото масло при акне

Плюсовете и минусите

Чаеното дърво е сред първите продукти, които тийнейджърите си купуват, когато акнето превземе кожата им. Нанася се директно върху зачервяванията с малко парче памук или клечка за уши.