Прекалено ранният сексуален контакт е нещото, за което най-много съжаляват младите хора,  показва проучване за британското сексуално поведение.

Повече от една трета от жените и една четвърт от мъжете в юношеските си години и в началото на 20-те години признават, че времето, когато за пръв път са правили секс, не е било "подходящото".

Хората трябва да са навършили 16 години и да имат законното право да правят секс, но според последното Национално проучване на сексуалните нагласи и начин на живот на тази възраст много хора не са готови.

Проучването Natsal, което се провежда на всяко десетилетие, дава подробна картина на сексуалното поведение във Великобритания.

В последния доклад, публикуван в BMJ Sexual & Reproductive Health, изследователите от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина разглеждат отговорите на близо три хиляди младежи между 2010 и 2012 г.

Откритията

Отговорите показват, че близо 40% от младите жени и 26% от младите мъже не смятат, че първият им сексуален опит се е случил "в точното време".

Повечето от тях са правили секс, когато са навършили 18 години, a половината са го направили, когато са били на 17 години.

Почти една трета са имали сексуален контакт преди да навършат 16 години.

Еднакво желание

Проучването разглежда и сексуалната компетентност или готовност - дали човек може разумно да вземе информирано решение да прави секс за първи път. Например, да са достатъчно трезви, за да се съгласят, и да не действат под натиск от връстници.

Снимка 400644

Източник: iStock

Около половината от младите жени и четирима на 10 от младите мъже казват, че не са успели да изпълнят тази мярка, пише BBC.

И почти една от всеки пет жени и един на всеки десет мъже заявяват, че те и техният партньор не са били толкова склонни да правят секс по това време, което предполага, че някои се чувстват притиснати да имат полов акт.