Сега, по време на пандемия, дебатът за ролята на прекараното от децата време пред екраните на смартфоните и таблетите е още по-разгорещен. От една страна, защото хлапетата са затворени по домовете и още по-често посягат към тях, а от друга - защото за по-големите и учебният процес протича дигитално.

Дигиталното обучение, паметта и защо децата трябва да пишат повече на ръка

Защо децата трябва да пишат повече на ръка

В листа и химикала е истината

Според проучване във Великобритания, 63% от децата на възраст от три до четири години са използвали таблет у дома през 2019 г. През 2013 те са били само 28%.

За да разберат как им влияе този факт, британски експерти проследяват развитието на 40 деца в продължение на две години и половина - от 12 месеца до три години и половина.

Снимка 515876

Източник: iStock

С помощта на техника за проследяване на погледа те установяват, че малките деца, които прекарват дълго време със смартфони и таблети в ръце, по-бързо отместват поглед към други обекти, когато им се появят в полезрението.

Освен това, те по-трудно успяват да не се разсейват в сравнение с връстниците си, които не използват такива устройства.

Снимка 515878

Източник: iStock

"Използването на смартфони и таблети от бебета и малки деца се увеличи бързо през последните години", каза авторът на проучването проф. Тим Смит, цитиран от Daily Mail. Той работи в центъра за мозъка и когнитивното развитие Бъркбек в университета на Лондон.

Сънят, учениците и защо е толкова важно децата да си лягат рано

Връзката между съня и интелекта при децата

Защо учениците трябва да лягат рано

"Първите няколко години са ключови, за да се научи детето да контролира вниманието си и да пренебрегва разсейващи фактори, а тези ранни умения са важни за по-късните академични постижения", отбелязва той.

Децата, зеленината, природата и как те влияят на тяхната интелигентност

Влияе ли зеленината на интелигентността на децата

Зелено бъдеще за всички

Това, което учените си поставят за цел оттук нататък, е да разберат как модерните технологии да се използват така, че да се извлича максимумът от тях, като се минимизират всякакви негативни последици.

Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports.