Дори за нас готвенето да е удоволствие, а не задължение, със сигурност има някои досадни дейности, които успяват да го развалят. И те най-често са свързани с процеса на подготовка на продуктите.

Рязането и беленето могат да бъдат не само опасни (ако не умеем да боравим добре с oстрите ножове), но и доста досадни. Особено ако говорим за някои конкретни продукти, които са известни като царе на късането на нерви в кухнята

Ето кои са те и прости и лесни трикове, с които да направим привеждането им във вид, готов за консумация, много по-лесно.

Яйца

Ако добавим една лъжица сода бикарбонат към водата, в която се варят, след това ще ни е много по-лесно да ги обелим. Задължително след като яйцата са сварени ги поставяме в студена вода.

Снимка 432469

Източник: iStock

Препоръчително е да ги чукнем леко в единия край, за да може водата да влезе под черупката. След това или стискаме леко яйцето в единия край, докато само не излезе от черупката, или го разтъркваме леко по кухненския плот, за да се обели почти само.

Шам фъстък

Много го обичаме, но яденето му се превръща в истинско мъчение, съпроводено с болки и порязвания по пръстите на ръцете. За да ги избегнем, просто ползваме една половинка празна ядка като отварачка.

Джинджифил

С нож ще ни е много по-трудно да обелим полезните корени, отколкото с върха на една чаена лъжица, с която ще трябва да можем да премахнем внимателно само тънката обелка.

Снимка 432470

Източник: iStock

Ананас

Тук сякаш мъките ни са гарантирани, но не съвсем. Има един лесен и различен метод за обелването на екзотичния плод, без да се налага да хвърляме половината от неговата сърцевина.

Първо премахваме горната и долната част на плода. Обелваме цялата повърхност много на плитко, без да се стремим да махаме черните точки. Те изчезват най-лесно, като режем внимателно с ножа по линиите около тях. Така имаме много повече за похапване.

Нар

Първо изрязваме кръгло парче в горната част на плода, достатъчно голямо, за да виждаме семената. Те са разделени на няколко сектора и бяла мембрана. Прокарваме ножа по дължината на плода, следвайки тези мембрани. С няколко разреза нарът ще се разтвори като цвете, пише Guardian.

Чесън

Виждали сме какви ли не трикове, но един определено успя да привлече вниманието ни. Първото, което трябва да направим, е да прекъснем връзката между скилидките и корена, като изрязваме малък кръг около него, без да го премахваме.

Използваме малко ножче с остър връх, което забиваме в необелената скилидка. Завъртаме леко и издърпваме - тя сама си излиза без люспи. Звучи прекалено лесно, а ето го и нагледно.