Черната дупка е от онези неща, за които всички сме чували, но никой не е виждал. Или поне не беше, до вчера. На 10 април група изследователи показаха своето постижението, което спокойно можем да каже, че е първото и единствено по рода си.

Първата директна снимка на черната дупка вече е факт. Тя бе показана на специално събитие във Вашингтон, следено от милиони по целия свят. Кадърът е направено благодарение на телескопи, част от проекта Event Horizon Telescope.

Машините са насочени към галактиката M87 на разстояние 55 милиона светлинни години още през 2017 г, но чак сега те успяват да заснемат черната дупка по средата на Млечния път. Според ръководителя на проекта, този кадър е голям пробив за науката, защото доказва съществуването на черна дупка, която е шест и половина пъти по-голяма от Слънцето.

Със сигурност ни е трудно да си представим подобно чудо, а и вече не е необходимо, защото можем просто да го видим. На кадъра всъщност се вижда най-вече голям, огнен пръстен. Именно той очертава пространството, известно като черна дупка. Самата тя няма как да бъде видяна, защото не отразява светлина.

Черната дупка е област в пространство-времето, която не може да бъде напусната от нищо, попаднало в нея, дори от светлината. Тя поглъща всичко безвъзвратно. А огненият пръстен, който маркира тази област, учените наричат хоризонт на събитията (теоретична граница между две пространства).

Той условно казано е като предупредителен знак на входа на черната дупка. Неговото съществуване също бе под въпрос до направата на уникалния кадър. С него потвърждава и Общата теория на относителността на Айнщайн, в която се говори за свърхмасивни черни дупки, пише Daily Mail.

Тепърва следват редица научни изследвания, които ще стъпят на факта, че черните дупки съществуват и изглеждат така, както учените са предполагали, но никога не са били сигурни. А сега те имат информация от осемте телескопа, събрана на половин тон твърди дискове, равняваща се на пет петабайта или 5000 години непрекъснато слушане на mp3 файлове.