Макар че Черна гора е млада страна, все още неизследвана до голяма степен, там можем да открием всичко - от световно признати паметници на културата, през поразителни национални паркове и национални герои, до гостоприемни хотели и незабравими пейзажи.

Милиони туристите от цял свят всяка година се стичат към тази красива малка страна със зашеметяваща крайбрежни зони и планини.

Виетнам за първи път - какво трябва да знаем, преди да посетим страната

Виетнам за първи път

Какво трябва да знаем, преди да посетим страната

Подготовката

Като при всяко пътуване, една от най-важните стъпки е подготовката. Ако сме решили да се отдаваме да планински туризъм, то немислимо е да тръгнем  към Черна гора без чифт удобни обувки и раница.

Ако планираме пътуване в горещите месеци от годината, то банският, джапанките, очилата и плажното масло са повече от задължителни. Дългата брегова ивица и кристалните води на Адриатическото крайбрежие ще ни накарат на мига да забравим за стреса и натрупаното напрежение.

Хубаво е да сме подготвени, че местната валута е евро, както и че часовата зона е UTC +1.

Снимка 489313

Източник: iStock

С какво да пътуваме

Тъй като до Черна гора няма директни самолетни полети, най-лесният, бърз и удобен начин за пътуване е със собствен автомобил или организиран автобусен превоз.

Единственият недостатък на този вид транспорт е липсата на магистрали, заменени от тесни планински пътища с много завои. За сметка на това обаче, ще минем през един от най-впечатляващите каньони със спиращи дъха гледки.

Ако все пак дългото и изморително пътуване не ни е по вкуса, то всеки сезон се организират и чартърни екскурзии със самолет.

Местната кухня

Повлияни от кулинарните традиции на славяни, унгарци, германци, турци и хора от средиземноморския регион, автентичните черногорски ястия отключват вкусовото любопитство на всеки гост на страната.

Снимка 489311

Източник: iStock

Тайната на оригиналната кухня се крие в богатото разнообразие от средиземноморска, северна и континентална храна, всяка от които има отличителна особеност и неподправен вкус. Характерно е голяма част от ястията да се приготвят на жарава в специален глинен съд, наречен сак.

В района на адриатическото крайбрежие на Черна гора кулинарните изкушения имат италиански привкус, което се усеща най-много при хляба, начините на сушене на месото, супите и виното.

От сръбската кухня са заимствани рецепти за приготвянето на сарми, мусака, пилаф, бюрек и кебап, а от турската - сладкиши като баклава и тулумбички.

Снимка 489309

Източник: iStock

Европейската кухня също допринася за формирането на много черногорски ястия, най-вече при сладкишите с апетитни предложения за безброй видове бисквити и сладкиши.

А специалитетите в крайбрежната зона се различават от тази в останалата част на страната по това, че там преобладават предимно ястия от морски дарове.

Кога да отидем

Заради благоприятния си климат, страната посреща своите чуждестранни гости почти през цялата година. Всичко зависи от това какво точно имаме желание да правим. Както съветват от Posoka, ако сме любители на разходките из красивите планински паркове, то най-подходящото време е през пролетта и ранната есен.

Снимка 489310

Източник: iStock

За вълнуваща лятна почивка на някои от многобройните плажове на Черна гора, най-благоприятни са месеците юли и август, когато средните температури достигат до над 30 градуса по Целзий. 

Къде да идем

Черна гора е интересна страна и прекрасни места дебнат отвсякъде. Това са трите места, които не бива да пропускаме, ако сме за първи път в страната.

Манастирски комплекс Острог

Намира се на около 120 км. от Будва, в близост до град Даниловград. Разположено високо в планината, това е най-голямото черногорско светилище, построено през XVII век. Състои се Горен и Долен манастир, като в Горния се намират мощите на св. Василий Остроски, който е основател на манастира.

Снимка 489305

Източник: iStock

Светата обител, изградена в скала на 900 метра надморска височина, е смятана за земя на чудесата. Това е едно от най-посещаваните православни светилища на Балканите - място за срещи на поклонници от всички вероизповедания. Според традицията всеки посетител трябва да отиде пеша до Горния манастир, с което да засвидетелства, че е скромен поклонник. 

Заливът Бока Которска

Заливът Бока Которска е съставен от няколко просторни заливчета, съединени помежду си от тесни канали и образуващи един от най-прекрасните морски заливи в Европа. През вековете уникалният контраст на синьото море и стръмните планини са оформили едни забележителни фиорди.

Снимка 489307

Източник: iStock

В дъното на дълбокия залив, обграден от масивни исторически стени, върху хълма Св. Иван лежи един от най-красивите и исторически важни градове на Черна гора - Котор. Котор е под закрилата на ЮНЕСКО от 1979 г., благодарение на своята културна, историческа и архитектурна стойност. Старият град на Котор е с отлично запазен бароков център.

В тази част на Черна гора несъмнено си струва да посетим и град Пераст с неговите дворци, крепости и музеи, както и близките до града острови Свети Георги и Девата от Скалата.

Каньонът Тара

Определен от ЮНЕСКО като обект на световното наследство, това е вторият по дълбочина каньон в света след Гранд Каньон в САЩ.

Каньонът Тара е с дължина 82 километра и максимална дълбочина 1300 метра. Това е идеална дестинация за любителите на адреналина и екстремните приключения, които имат възможността да се впуснат в едно вълнуващо спускане по река Тара.

Снимка 489306

Източник: iStock

Тара е най-голямата река, осигуряваща питейна вода в Европа, а мостът Джурджевица Тара е невероятно красиво място, което заради впечатляващата си височина предлага уникални природни гледки на околността.

Индия за първи път - какво трябва да знаем, преди да посетим страната

Индия за първи път

Какво трябва да знаем, преди да посетим страната

Още Черна гора има тук.