Автомобилната индустрия претърпя огромни промени в последните години, свързани най-вече с преминаването от двигатели с вътрешно горене на електрическо задвижване. Но покрай това производителите създават още куп технологии на бъдещето, с които да привличат максимум потенциални клиенти.

BMW Concept XM, най-мощният модел на марката и какво общо има представянето му с България

Какво общо има новото най-мощното BMW с България

Модел, който предизвиква много емоции

И тази година традиционно започна с много приятни изненади по време на технологичното изложение CES 2022, което се провежда в Лас Вегас. На него бяха представени не един и два електромобила, но новото BMW iX Flow определено успя да привлече вниманието ни с една екстра, която не бяхме виждали досега.

Колата-хамелеон буквално оживява и сменя цвета си за секунди благодарение на технология с електронно мастило (Е Ink), каквото се използва в четците за електронни книги Kindle например.

BMW-то притежава специална обвивка на каросерията, наподобяваща дебела хартия, и чрез мобилно приложение можем да променим цвета на екстериора, преминавайки между черно и бяло, комбинирани с ивици с различна наситеност за една наистина уникална визия.

"Вие избирате какво да носите, какъв да бъде статусът си в социалните мрежи и сега може да избирате как да изглежда колата ви", обясняват от BMW. Благодарение на електронното мастило автомобилът може да присветва на собственика си, за да види къде е паркиран, както и да индикира за заряда на батерията.

От компанията обясняват, че ефектът се създава чрез използване на електрически заряд върху микрокапсули, съдържащи частици от бели и черни пигменти в течност и със специална обвивка.

Цветът се променя на базата на това дали е приложен положителен или отрицателен заряд, което води до групиране на белите или черните пигменти на повърхността на микрокапсулата. От BMW поясняват също, че технологията E Ink е и много енерго ефективна и няма да влияе сериозно на заряда на батерията.

BMW, i Vision AMBY, Motorrad Vision AMBY и с какво впечатляват новите електрически колела

Електрическите колела на BMW - липсващото звено в придвижването в града (и не само)

Впечатлени сме

Засега BMW iX Flow с ефект хамелеон е само концептуален автомобил и няма яснота дали ще бъде пуснат в продажба, както и на каква цена. Ясно е обаче, че имат планове за развитие на иновативната технология в бъдеще - да може да се контролира с жестове, както и да включва и други цветове, не само бяло, черно и сиво, предава Reuters.