Навсякъде по света хората строят къщи, хотели и курорти, които вече не се използват и сега са изоставени. Независимо дали по икономически, финансови или други необясними причини, тези наистина странни места вече са станали разрушени паметници, които само намекват за бившото си уникално аз.

Европа спасява Бузлуджа

Европа спасява Бузлуджа

Паметникът сред 7-те най-застрашени обекта на културното наследство в Европа

Business Insider събира няколко такива места от света, където попада и паметникът на Бузлуджа в България.

От изданието пишат, че Българската комунистическа партия построява този "чудовищен щаб", който прилича на летяща чиния, на връх Бузлуджа през 1981 г. През 1989 г. обаче България става демократична държава и комунистическият щаб е изоставен на произвола на природата.

От Business Insider отбелязват, че в продължение на десетилетия Бузлуджа стои като разрушен паметник и напомня за своето провалено минало, като допълват, че макар паметникът да остава затворен за посещения, вандалите често влизат вътре, за да "изследват" изоставената сграда.

Сред останалите сгради, попадащи в класацията на Business Insider, са Дървеният небостъргач в Русия (смятан за една от най-високите дървени конструкции в света), Къщите НЛО в Сан Зи, Тайван (морски курорт за американските военни), както и много сгради, построени за Олимпийските игри в Атина през 2004 г., но вече занемарени напълно. 

Сред странните проекти на недвижими имоти по света, оставени в руини, влиза и Китай, който има редица призрачни градове. Тиандученг е един от най-интересните, защото е копие на Париж. 

В селекцията попада и изоставеният 330-метров небостъргач Рюгьон в Пхенян, Северна Корея, който е замислен с идеята за хотел, но средствата не достигат, заради което той така и не отваря врати. 

От изданието обръщат внимание и на Бурж Ал Бабас - модерен и скъпарски жилищен комплекс, разположен между Анкара и Истанбул, който от известно време е напълно изоставен. Нас ако питаха, щяхме да ги пратим в Царево, за да видят призрачният "Коста дел Кроко", разположен на север от града.

Бурж Ал Бабас - изоставеният Disneyland на Турция

Бурж Ал Бабас - изоставеният Disneyland на Турция

Ето къде да се отбием, ако пътуваме до Анкара