Бутан е една от най-препоръчваните от Lonely Planet за посещение през 2020 г. държави. Причините са няколко: кралството има не само прекрасна природа, но и много топло, сърдечно и гостоприемно население.

Lonely Planet, Бутан и най-добрите дестинации за 2020 г.

Това е страната на 2020 г.

Накъде да се отправим догодина

Може би причината е, защото бутанците се смятат за едни от най-щастливите хора в света. Че как иначе, когато цялото управление на страната е фокусирано именно върху това.

Основна цел на правителството е стремежът към щастие на всеки негов поданик. За да се докаже черно на бяло колко сериозно приема правителството на Бутан щастието, то е залегнало в член 9 от Конституцията на страната.

Снимка 462653

Източник: iStock

През 2008 г. дори е създадена държавна Комисия за всеобщо щастие на хората (Gross National Happiness Commission), която си има свой министър-председател. Така Бутан става единствената държава в света, в която има Министерството на щастието. Може би затова в кралството няма брутен вътрешен продукт, а има брутно национално щастие. 

Колкото и странно да звучи, истината е, че тази планинска страна в Южна Азия толкова много държи хората да са щастливи, че по време на всяко преброяване на населението се задава един процедурен въпрос.

Снимка 462652

Източник: iStock

И той е: "Щастливи ли сте?" Още по-страхотното в случая е, че отговорът е почти изцяло положителен. По време на последното преброяване през 2005 г. цели 45.2% от населението отговорят, че са много щастливи, 51.6%, че са щастливи и само 3.3% с "не много щастливи".

Снимка 462651

Източник: iStock

Че как иначе, като страната се грижи да няма глад и престъпност, а хората не знаят какво е война и бедност. И ако всичко до момента ни се струва нереално, ще продължим с шокиращата информация за тази сякаш излязла от приказките държава, като допълним с още няколко факта за начина на живот на бутанците. Там ловът е забранен и наистина никой не убива животни. Това е причината поне 90% от населението да са вегетарианци.

Снимка 462656

Източник: iStock

В кралство Бутан не само не се изсичат горите, но и непрекъснато се залесява. Забранен е вносът на химически торове, затова всичко, което расте на тази земя, е екологично чисто.

Бутанците разчитат изцяло на храната и дрехите, които сами произвеждат, затова и е напълно нормално да видим повечето местни, облечени в националните им носии, пише The Guardian.

Хонконг, Ванкувър, Сидни - най-скъпите градове, в които да живеем през 2020 г.

Най-скъпите градове, в които да живеем през 2020 г.

Не са по джоба на всеки