В научните среди винаги е имало един негласен спор за това какви емоции усещат животните и как успяват да ги изразят. Всички, които имат домашни любимци, ги усещат като част от семейството и много добре знаят, че и те могат да се радват или да страдат.

Папагалите Жако, гарваните, катериците и още от най-умните животни

10 от най-умните животни

И техните завидни умения

А професорът приматолог Франс ди Ваал е един от най-върлите защитници на теорията, че бозайниците могат да изпитват същите емоции, като нас. Зад това негово твърдение стоят дълго години научен труд, много изследвания, доказателства и изводи. Ето и най-важните от тях.

В мозъка на кучетата, които са научени да изпълняват команди, с ядреномагнитен резонанс е забелязана същата активност, както в мозъка на чиновник, който очаква бонус за добре свършената си работа.

Снимка 459716

Източник: iStock

По-интересното е, че кучетата могат да изпитват и завист. Това е установено от учени от Университета във Виена. Ако например тренираме две кучета на команди и на едното дадем награда, а на другото - не, то второто не само ще се откаже от задачата, но и ще изпита завист.

Шимпанзетата се привързват към хората, които се грижата за тях, също толкова силно, колкото и ние сме привързани към членовете на семейството си. И тази емоционална връзка продължава да е налична при маймуните дори след дълги години раздяла, както и онова усещане за сигурност, което ни доставят любимите хора. 

Друга емоция, на която са способни шимпанзетата, е благодарността. Те ясно осъзнават, когато човек иска и им помага, в следствие на което променят поведението си и демонстрират своите емоции, пише Daily Mail.

Снимка 459717

Източник: iStock

Оказва се също така, че не само при хората връзката между два индивида може да бъде емоционална. Знаем за животни, които избират само една единствена-половинка до края на живота си. Но едва ли сме предполагали, че гризачите могат да страдат от разбито сърце.

Влюбените хора имат по-високи нива на окситоцин в кръвта от тези, които нямат човек до себе си. Същият хормон е открит в двойки полевки (вид полски гризачи) в Северна Америка. Те изпитват силна привързаност един към друг, когато се чифтосват, а ако загубят половинката си, изпадат в истинска депресия, защото хормоналният баланс в мозъка им се нарушава.