Неотдавна Bentley заяви ясно намерението си до 2023 г. да представи на пазара хибридни версии на всички свои модели, а през 2025 г. да пусне на пазара първия си електромобил.

Доста смело за компания, която досега свързвахме с разточителството във всичките му форми - големи двигатели, огромна мощност и голям разход на гориво.

По всичко изглежда обаче, че британците ще удържат на думата си, а поредната стъпка по пътя към целта е вече факт. Приятно ни е да се запознаем с новата версия на Bentley Bentayga - Hybrid.

Снимка 512367

Източник: Bentley

Тя се присъединява към вече обновените варианти Bentayga и Bentayga Speed и разчита за задвижването си на система от 3.0-литров бензинов двигател и електромотор с комбинирана мощност от 443 к.с. и 700 Нм максимален въртящ момент.

Технологията е т.нар. plug-in hybrid - луксозната машина може да се зарежда домашна или обществена зарядна станция, както и от стандартен контакт, стига да имате достатъчно време, разбира се.

Снимка 512364

Източник: Bentley

50 километра. Толкова може да измине новото Bentley Bentayga Hybrid само на ток, което е напълно достатъчно, поне според анкета, която компанията е провела сред собственици на актуалния хибриден модел.

По-голямата част от тях признават, че в стандартен ден шофират не повече от 50 километра на ден. Ако пък поемем на дълъг път, може да разчитаме на общ пробег от 860 километра, твърдят каталожните данни.

Снимка 512368

Източник: Bentley

Компактният електромотор се захранва от литиево-йонна батерия с капацитет 17.3 кВч, която се състои от 168 индивидуални клетки. От Bentley съобщават, че тя има живот от 160 000 километра или осем години. За пълното ѝ зареждане са нужни около 2.5 часа.

Като допълнение към различните режими на работа, новият Bentayga Hybrid разполага и със системата Bentley Hybrid Efficiency Navigation, която помага на шофьора да постигне по-добра ефективност чрез обратна връзка през педала на газта. Иначе казано, колата ни ограничава в опитите да го натискаме прекалено много.

Снимка 512369

Източник: Bentley

Стандартни за модела са системите Apple CarPlay и Android Auto, както и напълно дигиталното табло. Новост е и мултимедийната система с 10.9-инчов дисплей със специално антирефлексно покритие и значително подобрена тъч функционалност.