Новият М1 процесорен чип, проектиран от Apple, изглежда като революционна стъпка не само за компанията, но и за целия пазар. Никога досега не сме виждали чип в потребителска джаджа, който обединява по подобен начин CPU, GPU и RAM памет в един пакет.

Все още обаче нямаме достоверни данни за реалните възможности на новообявените модели MacBook и Mac Mini, оборудвани с М1 и трябва да разчитаме само на смелите твърдения на компанията относно тяхната производителност.

По време на самото представяне Apple показа графиката от по-долната снимка, която изглежда поставя способностите на М1 доста над тези на "най-новия лаптоп чип за РС". Без обаче да пояснява какво точно значи това.

Снимка 505237

Източник: Apple

За всеки от моделите бе съобщено, че ще разполага с до няколко пъти по-бърз CPU и графичен процесор, без да става ясно с какво се сравняват.

Другата доста важна промяна при новите MacBook Pro, Air и MacBook Mini е възможността да използваме iOS и iPadOS приложения на тях, но и тя заслужава коментара ни.

Снимка 504812

Източник: Apple

Несъмнено тя ще обогати преживяването с което и да е от замесените устройства, но е добре да си даваме сметка, че не всички производители на приложения ще са съгласни да пригодят софтуера си за новата платформа на Apple.

Такъв е случаят с Facebook например и разрастването на споделената екосистема ще отнеме известно време.

Не на последно място трябва да споменем това, че новите компютри всъщност са със старата си визия, а очакванията на феновете са, че следващата версия вече ще е не само с нов чип (М2), но и с променен дизайн.

Снимка 504809

Източник: Apple

За хората, които обичат новите и различни джаджи, това може да се окаже важен фактор, особено ако наскоро са се сдобили с нов компютър.

Правилото, че първата версия на дадена технология обикновено не е най-добрата, също не е за подценяване, въпреки че не бихме очаквали действителността да е твърде различна от обещанията. Все пак говорим за компания от ранга на Apple.

Снимка 504807

Източник: Apple

Новите М1 модели определено не са лош избор, особено ако твърденията на компанията за възможностите им се окажат верни.

Във всеки случай ще е добре да изчакаме поне месец след влизането на новите модели в продажба, за да чуем по-обективни мнения от други източници, преди да посегнем към банковата си карта.