През изминалата седмица една от темите, които вълнуваха технологичните среди, бе нежеланието на Apple да позволи на собствениците на iPhone да сменят батериите в телефоните си в неоторизирани сервизи.

Както знаем, батериите в iPhone са основен повод за покупка на нов телефон, тъй като при ъпгрейдване на операционната система старите батерии започват да се изтощават доста по-бързо.

Тази седмица стана ясно, че всички миналогодишни iPhone модели разполагат с вграден софтуер, който засича дали телефонът е с оригинална батерия и дали тя е била инсталирана от служители на Apple.

Снимка 438911

Източник: iStock

При отчитането на чужда намеса, Battery Health приложението в iOS отказва да дава данни за състоянието на батерията и индикира, че батерията не е оригинална.

Колегите от iFixit откриха, че дори при наличието на абсолютно оригинална батерия телефонът продължава да не я разпознава, ако тя не е инсталирана в някои от официалните сервизни центрове на Apple.

Мнозина изразиха негодувание срещу това ограничение, тъй като в крайна сметка всеки би трябвало да има свободата да прави каквото си пожелае с телефона и компонентите в него.

Снимка 438910

Източник: iStock

От Apple побързаха да обяснят, че това е вид защита, която цели да предпази собствениците на iPhone от дефектни батерии, които биха могли да се самозапалят, да гръмнат и т.н.

Очаква се всички тазгодишни модели на компанията да разполагат със същата защита.

Apple пуска софтуер, който предотвратява стареенето на батериите

Apple пуска софтуер, който предотвратява стареенето на батериите

Екстрата е част от новата iOS 13

Истината обаче е, че съобщението за дефектната батерия, което се появява в Battery Health, по никакъв начин не афектира работата на новоинсталираната батерия, дори тя да не е оригинална, казват от iFixit.