Тази седмица Apple представи iOS 13, нови операционни системи за iPad и Apple Watch, нов Mac Pro и какво ли още не.

iOS 13 идва с тъмен режим и цял куп подобрения

iOS 13 идва с тъмен режим и цял куп подобрения

Повече скорост, по-добри снимки и какво ли още не

Една от най-интересните новости при iOS 13, която заслужава особено внимание, е услугата, наречена Optimized Battery Charging.

Тя представлява нов метод за зареждане на батерията на iPhone, който ще предотврати стареенето й и загубата на капацитет - нещо, от което потребителите на Apple дълго време се оплакваха.

Защо Apple изостави разработката на безжично зарядно

Защо Apple изостави разработката на безжично зарядно

Прецедент за компанията

Optimized Battery Charging регулира колко и кога се зарежда батерията, когато включим телефона си в зарядно.

Целта е максимално да се намали периодът, в който телефонът остава включен в зарядното, след като вече е достигнал 100% заряд, тъй като с времето това намалява капацитета на батерията.

Алгоритмите на iOS 13 ще заучат кога обикновено изключваме апарата от зарядното и батерията ще се зарежда докрай, малко преди да изключим зарядното.

Така например, ако включим телефона си в контакта вечер, преди лягане, батерията няма да бъде напълно заредена и ще седи на 80%. Малко преди да се събудим и да грабнем смартфона си, системата ще осигури останалите 20% заряд, като по този начин ще предотвратява "прегарянето" на батерията.

Услугата действително е иновативна и полезна, но със сигурност ни кара да се замислим над това точно колко добре ни познава собственият ни iPhone.