Славата на Apple като производител на едни от най-надеждните и добре защитени срещу хакерски атаки устройства лека по лека започва да избледнява. 

Тим Кук, Apple, Android и защо според СЕО-то системата на Google има повече вируси

Защо Android има 47 пъти повече вируси от iOS

Тим Кук изкара стряскащи статистики

Тази седмица компанията бе принудена да пусне внезапен ъпдейт iOS 14.8, след като стана ясно, че в телефоните, часовниците и компютрите на Apple може тайно да бъде инсталиран софтуер, който получава тотален достъп до всичко в устройството. 

Неотдавна инженери по киберсигурността откриха, че вирусът Pegasus, дело на израелската NSO Group, е бил инсталиран напълно незабелязано на телефона на активист в Саудитска Арабия. 

Снимка 546333

Източник: iStock

Pegasus може да проникне в устройството без знанието или разрешението на собственика и да си осигури достъп до всички данни, камерата, микрофона и т.н.

Софтуерът може и да записва съобщения, обаждания, имейли и др. и да ги предава към сървърите на NSO Group, като и този процес остава напълно незабелязан за притежателя на устройството. 

Снимка 546334

Източник: iStock

По-любопитното е, че израелската група потвърдила готовността си да продава Pegasus на правителства и държавни служби, но само на онези, които покриват определен стандарт на сигурност и зачитане на индивидуалната поверителност на всеки гражданин. 

От Apple гарантират, че новата версия iOS 14.8 е способна да блокира подобни пробиви и също така обещават, че предстоящата iOS 15, която най-вероятно ще се появи редом с iPhone 13, ще е с вградени защити срещу огромен брой хакерски програми. 

Apple, iPhone 13 и официалната дата на премиерата на новите модели

Ето кога ще видим iPhone 13

Много, много скоро

iOS 14.8 е вече налична и може да бъде инсталирана от Settings в iPhone.