Подобно на настроенията ни - един ден сме весели, а друг - потиснати, либидото ни също си има дни и дни. Преди да започнем да се самообвиняваме за липсата на желание за секс или пък да нападаме партньора си за нея, трябва да сме наясно, че то зависи от доста фактори. Ето шестте най-чести.

Алкохол

Макар чаша вино да ни прави по-игриви, прекаляването с алкохола може да има точно обратен ефект. Той "замъглява" физическите и емоционалните усещания и потиска желанието за интимност.

Марихуана

Според изследване на Станфордския университет, употребяващите трева се радват на по-добър и по-чест секс. Което е съвсем обяснимо - канабисът има способността да намали задръжките и да усили усещанията ни. На някои дами обаче той действа по обратния начин, особено ако са привикнали към употребата му.

Болезнено проникване

Шокиращ се оказва броят на жените, които страдат от болка по време на секс. Това може да е причина за спадналото им либидо, но и знак за някакъв здравословен проблем, който трябва да се установи.

Снимка 322701

Източник: iStock

Стрес

Никакви изненади тук - можем да виним стреса за всичко, от повишен апетит и проблеми със съня до загуба на желание за секс.

Разочарование

Ако забелязваме, че почти нямаме желание за интимности с партньора, може би между нас са останали неизказани неща от миналото, които имат нужда от разяснение.

Лекарства

Някои медицински препарати влияят негативно на желанието за секс. Сред най-виновните са антидепресантите, които повишават нивата на серотонин, заради който либидото ни се изпарява.