Преди около две години стана ясно, че Sony и Honda се впускат в неочаквано партньорство, за да създадат електромобил, който да се конкурира успешно с първенците в сектора.

Sony, Honda, Аfeela и първият съвместен електромобил на двете компании

Кога да очакваме електромобила на Sony и Honda

И ще има ли Playstation в купето

За първи път Sony Honda Mobility показа прототип на AFEELA преди година. Тогава компанията даде и сравнително малко информация около него. А сега, по време на технологичния форум CES, надгражда известното, но и подклажда още повече любопитството на всички.

Плановете са електромобилът да бъде пуснат на пазара през 2026 г. и Sony Honda Mobility ще направи всичко, за да се придържа към тях.

AFEELA ще разполага с два електромотора с общо 400kW или впечатляващите 536 конски сили. Ускорението от 0 до 100 км/ч трябва да отнема само 4.8 секунди, като максималната скорост е 240 км/ч. Какъв обаче ще бъде капацитетът на батерията и пробегът, който ще осигурява, за момента не е ясно. 

Но пък е ясно, че електромобилът на Sony и Honda ще разполага с цели 45 сензора, разположени от всички страни. Целта им е да се осигури още по-безопасно автономно шофиране.

Ясухиде Мизуно, изпълнителният директор на формираната компания Sony Honda Mobility, демонстративно докара последния прототип на AFEELA на сцената на CES с помощта на DualSense контролер на PS5. Но и даде да се разбере, че това е само и единствено за целите на презентацията.

От Electrek смятат, че подобно решение може да е продиктувано от желанието да се демонстрира колко много залага Sony Honda Mobility на софтуера в AFEELA. Именно той ще направи забавлението в колата истинско - обещанията са, че ще може да я превръща и в дигитален плейграунд.

Honda, електрификацията и премиерата на колко модела отбелязаха японците у нас

Honda с премиера на три нови модела в България

Три SUV-та, от които два хибида и един напълно електрически модел дебютират в България

Разочароващото обаче е, че за момента няма никакви детайли нито около потенциалната цена на електромобила, нито около вече споменатата батерия. Нито дума не бе казана и за SUV версията, показана преди около две години, за която оттогава липсва никаква информация.