След пауза заради пандемията, CES се завърна с пълна сила в Лас Вегас, където от няколко дни водещи в света технологични компании представят най-новите си и иновативни джаджи. 

Колата на Apple, какво знаем за нея и защо тя няма да е конкуренция на Tesla

Apple Car - какво знаем за нея до момента

Революционният електромобил може да не е чак толкова революционен

Вчера под светлините попаднаха Sony и Honda, за да съобщят, че съвместно разработват електромобили и вече разполагат с прототипен модел. 

Марката, под която ще се произвеждат електрическите коли, се казва Afeela, а първите й модели ще могат да бъдат поръчани през 2025 г., но доставките се очаква да започнат през 2026 г. 

Снимка 601506

Източник: Afeela

Ясухиде Мизуно, изпълнителният директор на Sony Honda Mobility, показа на сцената на CES 2023 първия модел на Afeela, който представлява среден по размер седан. 

Макар че бяха разкрити доста малко детайли за возилото, успяхме да научим, че то ще разполага с поне 45 сензори, сред които LiDAR, радари, камери, ултразвукови сензори и други. 

Снимка 601505

Източник: Afeela

Возилото разполага и с външен екран, разположен над предната броня, който ще служи за взаимодействие с пешеходци и други хора. 

Силен фокус е поставен върху софтуерните екстри и системите за автономно управление и забавление. 

Снимка 601507

Източник: Afeela

В това направление са помогнали и от Epic Games, създателите на Fortnite, с тяхната платформа Unreal Engine, но дали ще има Playstation в купето - засега не знаем. 

Снимка 601508

Източник: Afeela

General Motors също е партньор на Afeela, а от CNN Business разкриват, че седанът на новата компания ще ползва някои технологии от електрическия Hummer. 

Volkswagen ID.3, кога и какво да очакваме от следващите електрически модели

Какво да очакваме от електрическия Volkswagen ID.3

Доставки - в края на 2023 г.

Производството на електромобилите ще се случва в една от фабриките на Honda в Япония, а през идните месеци със сигурност ще научаваме все повече за новата марка и предстоящите й модели.