Днес пластмасата се открива в огромна част от заобикалящите ни предмети, включително съдовете. Заради специфичната си химична природа, тя лесно се свързва с мазнините, например. Това прави измиването на пластмасовите съдове истинско предизвикателство.

В следващите редове ще се запознаем с няколко идеи за почистване на пластмасовите предмети.

За по-лесно отстраняване на мазнини е подходящо да накиснем съда само в препарат, без вода, за известно време. След което да го измием с гъбата.

Снимка 420282

Източник: iStock

Содата е ефективен начин за почистване на пластмасови предмети. Приготвя се паста в съотношение 3:1 - 3 лъжици сода към 1 лъжица вода. Получената смес трябва да има консистенцията на паста за зъби. С тази паста се натрива добре предметът, като за целта може да използваме стара четка за зъби или плат. Оставя се да престои 20-30 минути и се отмива.

Друг начин за справяне с мръсотията по пластмасовите предмети е използването на разтвор на белина в съотношение 1 лъжица белина в 1 чаша вода. Замърсените предмети се потапят в този разтвор и престояват 5-10 минути, след което се изтриват с гъба или парцал (като не забравяме да използваме ръкавици и да пазим дрехите си) и се изплакват много добре, за да бъде отстранена белината напълно от предмета, особено ако е съд или прибор за хранене.

Снимка 420283

Източник: iStock

Оцетът е добро средство за премахване на петна от твърда вода, плесен и мазнини. Приготвя се разтвор на оцет във вода в съотношение 1:1 и с него обилно се напръскват с помощта на пулверизатор замърсените повърхности. Изтриват се с парцалче и се измиват добре с вода.