През 1982 г. при строежа на нов път случайно е открито древно гробище. Работникът, който копае, забелязва черепи, събиращи се в машината, което предизвика разкопки и разследване, разкривайки над 177 човешки останки, които датират от преди 7000 до 8000 години.

Възможно ли е дълбоко в Земята да се крият останки от древна планета

Възможно ли е дълбоко в Земята да се крият останки от древна планета

На какво се натъкнаха изследователите

Езерото с торфено дъно е съхранило труповете толкова добре, че някои дори са открити с все още налична мозъчна тъкан. Археологическият обект Windover е открил около 177 блатни тела, което го прави едно от най-значимите подобни места в Северна Америка, откривани някога.

Телата изглеждат свързани, както е посочено от споделен алел в силно променлива част от генома, който учените откриват при анализ на ДНК от останките. Условията на блатото са запазили останките толкова добре, че Windover се счита за мястото, което най-добре е запазило ДНК на древния човек.

Снимка 666259

Източник: iStock

Блатните тела на Windover са били предимно погребани в огъната позиция на страните си, потъвайки на дълбочина от около един метър, където са седяли необезпокоявани в продължение на 7000-8000 години. Разкопките от 1984 до 1987 г. разкриват скелетни останки на 177 индивида, обхващащи всички възрасти, като половината от тях все още са имали части от мозъка си, когато са били извадени.

Титаник 111 години след потъването - защо никой никога не е намирал човешки останки на кораба

Защо никой никога не е намирал човешки останки на Титаник

Има си напълно логично обяснение

Как блатистите тела на Windover са останали толкова добре запазени

Мочурищата са уникално добри в запазването на останките, понякога откриват толкова пресни тела, че се смесват със съвременните убийства. Установено е, че химическият състав на водата в Windover е решаваща част от това, което е запазило останките толкова дълго, тъй като съдържа много минерали и е анаеробно в рамките на няколко сантиметра под повърхността.

Снимка 666260

Източник: iStock

Комбинирани, тези фактори възпрепятстват вида бактериално и гъбично разлагане на тъканите, което обикновено виждаме с мъртви тела на открито, уточнява IFL Science.