Ако сме истински любители на кучетата и котките, какво по-хубаво от това, освен да ги отглеждаме, да изгледаме и някой и друг филм с тяхно участие. Дали ще е анимация, нещо страховито, драматично или съвсем забавно - щом сме почитатели на животните, няма начин това да не ни достави удоволствие.

Куче или котка - кой е по-добрият домашен любимец

Куче или котка - кой е по-добрият домашен любимец

Има ли изобщо еднозначен отговор

И ако се чудим откъде да започнем, ето няколко предложения от Espresso Cinema. Без алергии, без косми за обиране - само добро кино.

"101 далматинци", 1961 г.

Какво по-хубаво от филм с куче? Филм със 101 кучета. Схемата на Круела да направи палто от кученца далматинци изглежда доста мрачна, но стилизираната анимация на тази класика позволява лесно да "забравим" тази подробност.

"Куджо", 1983 г.

Най-добрият приятел на човека се превръща в неговия най-лош враг в тази адаптация по романа на Стивън Кинг. В основата на сюжета е един бесен санбернар, който хваща в капан майка и син в кола, паркирана под жаркото слънце. Това е далеч от сладките малки далматинци на Дисни.

"Приключенията на Майло и Отис", 1986 г.

Японският филм разказва историята на изгубени мопс и коте, които се опитват да се върнат у дома. По пътя си те срещат различни диви животни. Резултатът е толкова сладък, колкото и всичко останало... докато не осъзнаем, че някои сцени откровено показват жестокост към животните. При пускането на филма в Съединените щати са изрязани между 15 и 20 минути от него, включително сцена, в която котка е буквално хвърлена в морето от върха на скала.

"Толкова, колкото", 1997 г.

Филмът поставя важни житейски въпроси, като това могат ли животните да ни направят по-добри хора? Това се случва с героя на Джак Никълсън, докато се грижи за кучето на съседа си и постепенно става по-чувствителен и отворен.

"Моето куче Скип", 2000 г.

Младият Уили, изигран от Франки Мюниц (популяре преди всичко с участието си в сериала "Малкълм") получава за рождения си ден куче, което изцяло променя живота му. Кучето му помага да си намери приятели, сред които е и най-красивото момиче в училище. Макар да изглежда твърде хубаво, за да е истина, филмът всъщност е адаптация на едноименна автобиография.

"Ласи", 2005 г.

Този списък със сигурност би бил непълен без кучето Ласи, но въпросът е коя версия трябва да изберем. От 1943 г. насам героинята на Ласи е била обект на редица игрални филми. Може би версията от 2005 г. е сред най-сполучливите. Но ако все пак предпочитаме оригиналните продукции, просто трябва да се върнем към първоизточника от 1943 г.

"Котаракът в чизми", 2011 г.

Свенливият и едновременно комичен котарак е блестящо озвучен от Антонио Бандерас. Още по-хубавото е, че в анимацията актьорът отново си партнира с Салма Хайек, която пък е гласът на Кити Софтпаус - котка крадла.

"Уличната котка на име Боб", 2016 г.

Филмът е базиран на истинска история и разказва за бездомник, зависим от хероина, който успява да преодолее трудностите си благодарение на обичта на бездомна котка. Този филм може да бъде наистина поучителен и полезен.

"Белият зъб", 2018 г.

Популярният роман на Джек Лондон е неведнъж адаптиран за големия екран - още през 1936 и 1991 г. Най-новата интерпретация е анимационен френски филм.