С настъпването на лятото обръщаме все по-голямо внимание на щандовете със слънцезащитни продукти. Знаем, че не само кожата на тялото, но и тази на лицето, се нуждае от протекция. И то ежедневна, дори и в града.

Косата постоянно е на показ, освен ако не сме запалени фенове на шапките. Този аксесоар е подходящ начин да я предпазим от слънчевите лъчи, които й вредят не по-малко, отколкото на кожата. Ако ли не, трябва да прибегнем до някой и друг специален продукт за защита.

Разбира се, в магазините за козметика отдавна има огромно разнообразие и можем да изберем спрей зa коса с UV защита или защитно олио. А за по-добър ефект е препоръчително да използваме и възстановяващ подхранващ шампоан и балсам, особено когато сме на море. Някои от тях също са със слънцезащита - за двоен ефект.

Снимка 364071

Източник: iStock

Точно както използваме лосион за след слънце, така трябва да създадем и рутина за косата. Тя става суха и чуплива от слънчевите лъчи и е добре през лятото по-често да си правим маски, с които да възвърнем жизнения й вид. 

Етеричните масла също ни идват на помощ. Тъй като косата и без това се омазнява достатъчно през лятото, по-добре да не я мием всеки ден със шампоан, за да избегнем допълнителната секреция. А след обичайното измиване с шампоан, може само да изплакнем с кокосово или маслиново олио, без да го оставяме върху косата.

Защо косата се променя на седем години

Защо косата се променя на седем години

Фазите на космения фоликул

И скалпът също може да изгори, така както кожата по тялото. Затова е добре да не пропускаме да нанесем малко количество слънцезащитен крем и върху окосмената част на главата.