32-годишната канадка Мими Чой преобърна представите на мнозина що е то грим. Тя не се занимава с перфектно контуриране, сенки с опушен цвят и други традиционни процедури. Вместо това, върху собственото си лице успява да създаде картини, които въображението ни отказва да приеме за реалистични.

Бившата учителка използва четки за рисуване, за да нарисува трето око, три устни или разрязано наполовина лице. Произведенията си, които се стреми да бъдат кое от кое по-добро, споделя в Instagram със своите над 623 хиляди последователи.

Факт, някои от оптичните й илюзии изглеждат доста плашещо и откачено. Разбира се, това не е грим за ежедневието или за специални случаи. Но е истинско изкуство, в което малцина са толкова добри, колкото Чой.

И като всяко изкуство, приемането е субективно. Но в случая е важно да се оцени и трудът, който не е никак малък. Мими създава геометрични илюзии и върху лицата на модели, като някои й отнемат по час. Прави и организирани занимания, на които споделя тънкостите на своя необичаен занаят.

Но най-голямата оценка за Чой са хилядите харесвания и споделяния в социалните мрежи. За нейните творби често се използват определения като "умопомрачителни" и "нереални". А съмненията, че е използван фотошоп за постигане на тези ефекти, също са признание за тяхната сложност.

Освен върху лице, Мими твори и върху ръце и нокти. На ограничената повърхност на нокътната плочка е способна да нарисува напълно реалистично око и дори да постави мигли.

И най-интересното е, че в повечето случаи не използва специални бои, а грим продукти, които се намират в козметичния несесер на повечето дами. Така само за пет години в ролята на гримьор Мими успява да разбие всякакви стереотипи за това как лицето може да се използва като платно.