У нас от години се говори за солени глоби за превишена скорост, но те така и не са достатъчни, за да накарат редовните нарушители да спазват правилника.

Валтери Хейнила и Алвари Пойкола разказват какво е да стигнеш от Финландия до Сингапур с колело

От Финландия до Сингапур с колело

Едно невероятно приключение на двама финландци

Във Финландия обаче всеки се замисля, преди да настъпи газта малко повече и превиши скоростта. Пример за това е една доста солидна глоба, наложена на Андерс Виклоф.

Според финландското издание New Åland, Виклоф е бил глобен със 121 000 евро, защото е карал с 82 км/ч в участък с ограничение от 50 км/ч. Тези 32 км/ч превишение са му коствали не само огромната сума, но и отнемане на правоспособност за 10 дни.

Причината глобата да бъде толкова стряскащо голяма е, че във Финландия размерът ѝ се определя от приходите на нарушителя. А тези на Андерс Виклоф не са никак малки, защото той е основателят на Wilkof Holdings - компания, оперираща в сферата на недвижимото имущество и логистиката.

Това не е и първата голяма глоба за 77-годишният милионер. Според Drive.com.au, през 2013 г. и 2018 г. той е бил глобен с 95 000 евро отново заради превишена скорост.

Но въпреки всичко Виклоф казва, че съжалява за стореното и се надява, че тези 121 000 евро ще отидат за подобряване на здравеопазването в страната.