Едва наскоро учени от Франция установиха точната причина за хлъзгавостта на леда. Въпреки че се знаеше каква е тя - в най-общ план, сега стават известни повече подробности.
И така, ледът е хлъзгав, защото при триенето между него и обекта, с който влиза в допир, се образува тънък слой вода. Оказва се, че дебелината на този слой е изключително малка - от няколкостотин нанометра до един микрон, или една стотна от дебелината на човешки косъм. Това е много по-малко от предишните изчисления и хипотези.
Друга особеност на този слой течност е, че това не е обикновена вода. Тя е много по-вискозна, подобна на олиото и по състав прилича на сместа от фино натрошен лед и вода, която се използва при коктейлите.
Върху този слой се плъзгат кънките, когато сме на пързалката, или подметките - в поледицата през зимата.
Досега необичайните свойства на полуразтопената вода не се взимаха предвид, но новите познания ще ни помогнат да намерим иновативни подходи за предотвратяване на хлъзгането по заледени пътища. А защо да не намерят приложение и в зимните спортове.