В публикация в блога си, която изглежда е свалена, Джордж Р. Р. Мартин обръща внимание на няколко проблема с творческите решения, които създателят на сериала "Домът на дракона" Райън Кондал и HBO взимат за телевизионна адаптация, базирана на романа на Мартин от 2018 г. "Огън и кръв".

Проблеми преди финала - изтеклите кадри от осми епизод на "Домът на дракона"

Проблеми преди финала - изтеклите кадри от осми епизод на "Домът на дракона"

Оформя се нещо като традиция, която отново бе спазена

Според Variety и снимки на коментарите на Мартин, критиките му произтичат най-вече от решението да бъде пропусната историята на Мейлор - малкия син на Хелена Таргариен (Фиа Сабан) и крал Егон (Том Глин-Карни). Според Мартин, липсата на детето в сериала е намалила емоционалното въздействие на някои ключови сцени, които са били част от този сезон - и ще го направи отново в бъдеще.

Коментарите идват, след като миналата седмица Мартин написа в отделна публикация в блог, че е планирал пост, в който да очертае мислите си за "всичко, което се обърка" с "Домът на Дракона".

В сряда, 4 септември, HBO излезе с изявление в отговор на Мартин, който е ко-създател и изпълнителен продуцент на сериала.

"Обикновено, когато се адаптира книга за екран със собствен формат и ограничения, в крайна сметка трябва да се направи труден избор относно героите и историите, които публиката ще следва. Вярваме, че Райън Кондал и неговият екип са свършили изключителна работа и милионите фенове, които сериалът натрупа през първите два сезона, ще продължат да му се наслаждават", цитират изявлението от CNN.

Книгата "Огън и кръв" обхваща периода от историята на династията Таргариен, известен под името Танцът на драконите, и предхожда познатите ни вече събития от популярната поредица книги на Мартин "Песен за огън и лед", по която са създадени осемте сезона на сериала "Игра на тронове".

Според Variety, в публикацията си в блога в сряда, Мартин отбелязва, че последиците от елиминирането на Мейлор вероятно ще бъдат забележими само за читателите на книги. Според него зрителите, които не са чели книгата, "продължават да намират сцените за вълнуващи".

Втори сезон на "Домът на дракона" - разочарование или добре обмислена история

Втори сезон на "Домът на дракона" - разочарование или добре обмислена история

Не липсват критики както към целия сезон, така и към финалния му епизод

Самият Райън Кондал също говори за решението си да изключи Мейлор от сериала. По време на участие в епизода на The Official Game of Thrones Podcast: House of the Dragon той казва, че поради младата възраст на героя и изминалото време, е трябвало да се направят "някои компромиси при представянето на историята, така че да не се налага да преработваме целия актьорски състав няколко пъти."