Тази година, 2024 г., в Созопол ще се проведе 40-ото издание на фестивала Празници на изкуствата Аполония. В периода от 28 август до 7 септември ще станем свидетели на културни събития, между които различни изложби, концерти, филми, театрални спектакли и нови книги.

Откриването на фестивала ще бъде с сконцерт на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Константин Илиевски и солист Светлина Стоянова - мецосопран. Сред музикалните изпълнители, които ще зарадват публиката, са също Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Влади Ампов - Графа, Белослава и много други.

Сред участниците тази година се открояват Васил Петров и Военен биг бенд Стара Загора, Фондацията и Пловдивската филхармония, и Хилда Казасян, която ще представи концерт-спектакъла "Световно кино в музиката".

Снимка 676610

Източник: M3 Communications Group

Освен това 13 от най-добрите български музиканти, концертмайстори от цяла Европа ще съставят Фестивален оркестър Аполония. Те са Албена Данаилова, Светлин Русев, Валя Дервенска, Лия Петрова, Николай Минчев, Румен Цветков, Александър Сомов, Галина Койчева, Стефания Янкова, Калина Христова, Димитър Иванов, Стоимен Пеев и Иван Лалев.

Творби на Павел Койчев и Греди Асса ще бъдат част от изложбите на Празниците на изкуствата Аполония 2024.

Снимка 676609

Източник: M3 Communications Group

В литературната програма, която ще открие Иван Теофилов, участие ще вземат редица талантливи и обичани български автори като Иван Ланджев, Александър Секулов, Захари Карабашлиев, Ани Илков и други. Очаква ни и майсторският клас по творческо писане с ръководител Георги Господинов.

Снимка 676606

Източник: M3 Communications Group

Почитателите на българското кино ще имат възможността да присъстват на три премиери - "Клопка", режисиран от Надежда Косева, "Безветрие" и първи епизод на филмовата поредица "Всичко за сина ми", режисирани от Павел Веснаков.

Снимка 676608

Източник: M3 Communications Group

За любителите на театъра организаторите са подготвили постановки на Варненския и Пловдивския драматичен театър, Малък градски театър "Зад канала", Сатиричен театър ,,Алеко Константинов" , Театър 199 "Валентин Стойчев" и много други.

Пълната програма на Аполония 2024 може да бъде видяна на официалния сайт, а билетите за всички събития са вече в продажба в мрежата на Ивентим.