В очакване на любимото ни време за четене - дъждовните есенни дни, обръщаме поглед към литературата на Стария континент. Този уикенд ще бъде посветен на три нови европейски романа.

"Вавилон"

Ясмина Реза е добре позната на българската публика от театралните постановки по нейните "Арт" и "Богът на касапницата". "Вавилон" е последната й творба и, както сме свикнали от Реза, фокусът отново е върху неразбориите в една двойка. Както и върху странните прояви на човешкото поведение.

Снимка 593744

Източник: Колаж / Лист

Главната героиня е 60-годишната Елизабет, която си припомня младостта, както и парти, които е организира преди две години. Партито завършва с убийство, а Елизабет избира да заеме страната на извършителя му.

Изд. Лист, 20 лв.

"Гранд хотел Европа"

Един мъж се настанява в едноименния хотел във Венеция, за да са разсъждава над провалената си връзка с шеметна италианка. Хотелът се превръща в метафора на цяла Европа, тънещ под бремето на историята си, приютил емигранти и в постоянен досег с милионите туристи, които пристигат в града.

Снимка 593743

Източник: Колаж / Колибри

Иля Пфайфер азсъждава за променящия се свят, постоянно пътуващите хора, културната идентичност, като в същото време разкрива случки от ежедневието си с хаплива ирония.

Изд. Колибри, 28 лв.

"Вечният годеник"

Музиката е главния герой в първата книга на Аниес Дезарт на български език. Тя събира героите й още когато са четиригодишни, а момчето признава любовта си към момичето на един коледен концерт. Животът продължава, героите ни порастват и се срещат неколкократно през живота си, но тя никога не го разпознава.

Снимка 593745

Източник: Колаж / Enthusiast

Според критиката това е семейна сага за изоставените младежки мечти, съжаленията на възрастните, удобните бракове и връзката между поколенията.

Изд. Enthusiast, 18 лв.