Природата е неизчерпаем източник на вдъхновение за творци от различни области. Снимките на диви животни често са наистина впечатляващи и неминуемо пораждат въпроса как фотографът е успял да бъде в точния момент на точното място и да го пресъздаде по такъв въздействащ начин.

Същото си мислим и докато гледаме победителите от тазгодишния конкурс Wildlife Photographer of the Year. Tе бяха обявени тази седмица не от кого да е, а от самата Кейт Мидълтън.

Тя е патрон на Природонаучния музей в Лондон, който традиционно организира състезанието. Тази година от общо 49 хиляди кадъра, изпратени от цял свят, са отсети най-добрите 100. От 16 октомври те ще могат да се видят и на живо в музея.

А победител е руснакът Сергей Горшков с "Прегръдката". На снимката виждаме как огромен тигър е прегърнал дърво. А скритото послание е и надежда амурският тигър да се завърне в руските степи.

"Лъчи от ниското зимно слънце подчертават елата и козината на огромната тигрица, докато тя хваща ствола в очевиден екстаз и вдишва аромата на смола, оставяйки собствения си отпечатък послание", гласи описанието на кадъра.

Снимка 500719

Източник: Facebook / Wildlife Photographer of the Year / Sergey Gorshkov

На фотографа му отнемат цели 11 месеца следене на големите котки със скрити в храстите камери, за да постигне този впечатляващ финален резултат, предава Mirror.

GDT, Nature Photographer of the Year 2020 и някои от най-добрите снимки на дивата природа

Очи в очи с дивата природа

Кои са най-добрите природни снимки в конкурса Nature Photographer of the Year 2020

"Умението и креативността на тазгодишните участници предоставят по вълнуващ и завладяващ начин красотата и уязвимостта на живота на нашата планета и ни напомнят за нашата споделена отговорност да го защитим", заяви Мидълтън.

Снимка 500717

Източник: Facebook / Wildlife Photographer of the Year

Останалите победители са разделени в категории според местообитание, поведение и видове. Сред тях виждаме още редица впечатляващи кадри на различни диви животни в необичайни или напълно естествени за тях ситуации, които обаче за нас са повече от любопитни. Някои от снимките пък пресъздават последствията от нашата дейност върху природата.