В почти всяка европейска държава има общество или асоциация на фотографите на дивата природа. В Германия това е немското дружество за фотография на природата, познато като GDT (Gesellschaft für Naturfotografie eV), което съществува от 1971 г. насам.

От 2010 г. те организират своя традиционен конкурс за най-добри природни снимки, като тази година за първи път гласуването се проведе онлайн.

В надпреварата участваха 5000 снимки, от които бяха избрани най-добрите в различни категории - птици, бозайници, растения и гъби, пейзажи, вода и т.н. Сред отличените беше кадър на застанал в очакване див заек, маскиран в калта крокодил, както и изключително впечатляващи пейзажни снимки. Да видим победителите от конкурса GDT Nature Photographer of the Year 2020 в различните категории.

Категория "Растения и гъби" - първо място за Радимир Якубовски

Снимка 479944

Източник: gdtfoto.de

Категория "Пейзажи" - първо място за Бенджамин Валдман

Снимка 479946

Източник: gdtfoto.de

Категория "Вода" - първо място за Брита Страк

Снимка 479943

Източник: gdtfoto.de

Категория "Природно студио" - първо място за Ян Пиеча

Снимка 479945

Източник: gdtfoto.de

Отличие на журито - Флориан Смит

Снимка 479947

Източник: gdtfoto.de

Категория "Птици" - първо място за Флурин Льогер

Категория "Други животни" - първо място за Йенс Кулман

Категория "Бозайници" - първо място за Питър Линдел

Питър Линдел с неговият кадър на заек печели и приза за цялостен победител. Снимката е направена през юли 2019 г., когато месеци на търсене на подходящо място го отвежда до черен път, който му предоставя най-красивата утринна светлина, прекрасна растителност и ... три зайчета.

"И тъй като поне две от тях не бяха обезпокоени от присъствието ми и следваха рутината си както обикновено, направих серия от прекрасни снимки. Замечтан, любопитен, внимателен, тревожен. Това са прилагателните, които според мен най-добре описват изражението на моя заек", споделя за кадъра си фотографа.

Останалите отличени в конкурса снимки, можем да видим на следния линк.