Изследванията на пространството отвъд линията на Карман напредват, но експертите непрекъснато попадат и на нови открития. Неотдавна учени от Австралия засичат куп мистериозни радиосигнали, които идват от центъра на Млечния път.

Космосът, ароматите, които могат да се усетят там, и откъде идват те

На какво мирише в Космоса

Доста интересен микс

Според НАСА радиовълните по принцип могат да бъдат излъчени от всеки обект с променящо се магнитно поле, като Слънцето, планетите и метеорите. Този път обаче и от международната космическа станция са в пълен шах и не могат да определят откъде точно идват неидентифицираните сигнали.

Въпросната непозната светлинна формация е кръстена ASKAP J173608.2−321635 и за първи път е засечена миналата година, в периода между месеците януари и септември. Освен това, при всяко отчитане сигналите са варирали по интензитет, примигвали са и с времето ставали все по-ярки.

Без да изключват наличието на извънземен живот, учените допускат, че сигналите произтичат от "нов клас звездни обекти", като например звезда с ниска маса, силно пулсарна звезда или магнетар (неутронни звезди с изключително мощно поле - бел. а.). Но дори и споменатите обекти в тази хипотеза не отговарят напълно на описанието на новото откритие.

Защото "изглежда различно от всички видове астрономически обекти, които познаваме", коментира явлението доктор Зитенг Уанг от Университета в Сидни.

Юлия Пересилд, Клим Шипенкофилм, Challenge и руският филм, който се снима в Космоса

Руският филм, който се снима в Космоса

Challenge ще бъде доста истински

Изследванията по темата продължават и поведението на радиовълните днес е по-различно - изчезват след ден, да речем, вместо да продължават седмици наред, както преди. Но доктор Уанг ще продължи да ги наблюдава, защото вярва, че те могат де се използват за "изследването на нещо вълнуващо, като разширяването на Вселената", цитират учения от Dazed.