За всички тези години, в които гледаме как Том Круз рискува живота и здравето си в името на перфектните каскади, сме разбрали, че за този човек няма невъзможни неща.

"Мисията невъзможна: Пълна разплата – част първа" с Том Круз - защо актьорът е започнал снимките на филма с най-опасната каскада

Защо Том Круз е рискувал всичко от самото начало

Актьорът има ясна визия за каскадите

Същото важи и за мисиите. От утре, 14 юли, по кината ще се завърти "Мисията невъзможна: Пълна разплата - част първа" - първият от общо два филма, които трябва да сложат край на франчайза. Или поне така бе обещано.

Около него най-много се говори за една каскада, която е определяна от екипа на филма като най-голямата и опасната в историята на киното. В нея Том Круз се засилва с мотор и буквално скача от скала в бездната. След кратък полет следва и отваряне на парашут.

Том Круз, "Мисията невъзможна: Пълна разплата - част първа" и каскада във филма, определяна като най-голямата в историята на киното

Том Круз и най-голямата каскада в историята на киното

Том Круз е велик

Всичко това е реално и няма никакви зелени екрани и въжета, които да обезопасят актьора, ако нещо се обърка. Тази каскада, която може да бъде видяна и в трейлър, ни провокира да си припомним някои от най-опасните изпълнения на Том Круз във филмите за "Мисията невъзможна".

Преследване с хеликоптери в "Мисията невъзможна: Разпад" (2018 г.)

Неусетно изминаха пет години от пускането на последния филм, в който Итън Хънт отново трябваше да спасява света. Тогава враговете му също бяха много, а имаше и такива под прикритие като Оугъст Уолкър (Хенри Кавил).

В развитието на екшъна има сцена, в която героят на Круз буквално преследва този на Кавил с... хеликоптер. И не, тук компютърни ефекти и зелени екрани не е имало, защото тази хеликоптерна гонка е била съвсем истинска. А Том Круз лично е управлявал своя хеликоптер, докато този на Хенри Кавил е бил поверен на професионален пилот, пише VOX Cinemas.

На един дъх в "Мисията невъзможна: Престъпна нация" (2015 г.)

Ако не във въздуха, то опасностите дебнат под вода. В една от сцените в "Мисията невъзможна: Престъпна нация" виждаме как героят на Круз трябва да се гмурне под вода, за да намери изход от заплетена ситуация.

За да бъде всичко максимално достоверно и заснето с възможно най-дълги дубли, актьорът е работил с експерти, които са го тренирали така, че да се научи как да забавя сърдечния си ритъм. Нещо, което му е помогнало да прекара под вода внушителните шест минути и половина.

анкета

Ще гледате ли "Мисията невъзможна: Пълна разплата - част първа"?

Виж резултати

Да, заслужава си най-малкото заради каскадата с мотора 64.2%

Не, първите филми бяха по-вълнуващи 5.2%

Екшън като екшън 12.7%

Том Круз отдавна не ми е симпатичен 17.9%

Да висиш от излитащ самолет в "Мисията невъзможна: Престъпна нация" (2015 г.) 

В този филм Том Круз се е раздал наистина много. Сцената, в която се опитва да се качи на излитащ самолет, е заснета в напълно реални условия в рамките на два дни.

За да бъде уловен перфектният кадър, който да се включи във финалната версия на филма, самолетът е трябвало да излети и кацне общо осем пъти. И ако нещо се обърка и актьорът пострада, помощ не е можела да му бъде оказана, докато самолетът не кацне. Имало е и е критичен момент, в който заради високата скорост, камъче е ударило Круз в областта на ребрата и едва не е причинило счупване.

Да изкачиш "Бурж Халифа" в "Мисията невъзможна: Режим Фантом" (2011 г.)

Защо му е на човек да изкачва една от най-високите сгради в света при положение, че всичко това може да бъде създадено на зелен екран с помощта на компютърните технологии.

Но тук говорим за Том Круз все пак и той е искал за пореден път всичко да изглежда максимално реалистично. А и да предизвика себе си, разбира се. Преди каскадата всичко е било консултирано с няколко професионални катерачи, каскадьори, архитекти и инженери. 

Изкачване на скала в "Мисията невъзможна 2" (2000 г.)

Завършваме списъка с луди и опасни каскади със сцената, с която започва вторият филм от франчайза. В нея се вижда как Итън Хънт изкачва висока скала с голи ръце.

И тук също няма зелени екрани, защото Том Круз лично е изпълнил катеренето по скалата, която според Insider е висока около 600 метра. Единствено е имал обезопасяващо въже, но скоковете от една скала на друга също са реални.

Докога Том Круз иска да снима филми за "Мисията невъзможна"

Докога ще продължава с "Мисията невъзможна" Том Круз

61-годишният актьор няма спиране