Сериалът за живота и царуването на Елизабет Втора може да има десетки награди, но продължава да се приема спорно от гледна точка на представените факти и взаимоотношения между персонажите.

The Crown, снимките на шести сезон и кастинг за ролята на принц Хари в сериала на Netflix

Търси се принц Хари

Кастинг за ролята му в The Crown

А след смъртта на кралицата преди месец петият сезон на The Crown се очаква с още по-спорни чувства. Първо - защото ще бъде представен развода на Чарлз и Даяна, и последвалата й смърт. И второ - защото присъства един доста противоречив момент.

Става дума за предполагаемата среща между принц Чарлз и тогавашния премиер на Великобритания Джон Мейджър. Според информацията на Guardian, които се позовават на сценария, с който са се сдобили Sunday Times, Чарлз търси помощта на Мейджър за свалянето на кралицата.

Според него тогавашният все още престолонаследник Чарлз кани премиера в имението си Хайгроув, където иска подкрепата на Консервативната партия, която представлява Мейджър, за това Чарлз да стане по-скоро крал.

Джон Мейджър

Източник: GettyImages

Джон Мейджър

79-годишният Мейджър отрича категорична подобна среща да се е състояла пред Guardian и нарича сериала "пълни глупости". Негови представители заявяват пред изданието, че той "по никакъв начин не е работил със създателите на The Crown. Нито пък те са го търсили за проверка на фактите в сериала".

"Както знаете, срещите между монарха и министър-председателя са конфиденциални и за сър Джон Мейджър ще останат такива. Това (сериалът - б.а.) е, чисто и просто, фикция", се казва още в изявлението на Мейджър.

Пети сезон на The Crown се очаква по Netflix от 9 ноември.