Утре, 1 юни, е началото на фестивала "Варненско лято", който за 32-ри път ще представи едни от най-добрите заглавия от българската и международната театрална сцена. Неговата програма традиционно прелива и в платформата "Световен театър в София", благодарение на която столичани и нейните гости също ще могат да гледат част от представленията във варненската програма, както и такива, които не са включени в нея.

С какво ще ни изненада 32-рото издание на Варненско лято

С какво ще ни изненада 32-рото издание на Варненско лято

Две седмици Варна е столица на театъра

Макар и с по-малко на брой постановки, 18-ото издание на софийския фестивал се разпростира в повече дни. От 2 юни до 9 юли са включени само чуждестранни постановки, по-голямата част от които са гостуващи, а други ще можем да гледаме на киноекран.

Откриването в неделя, 2 юни, е с награждаваното унгарско представление "Моят славен живот с баба", което разказва за кризата на идентичността, през която преминава един 35-годишен мъж в периода на пандемията отпреди четири години. Тогава той решава да се премести при 97-годишната си баба, след което двамата постепенно преоткриват дълбоката връзка и любов един към друг.

Друго от акцентните заглавия е в рамките на селекцията "NT Live - най-доброто от британския театър на киноекран". Като "Вуйчо Ваньо" ще можем да гледаме изключително талантливия Андрю Скот в адаптацията на Саймън Стивънс.

Още едно представление на Чехов е част от програмата - "Чайка" на Градски театър Вилнюс - Литва. Тяхно е също така и друго вечно произведение, но от друг автор - "Отело" на Шекспир.

"Страх и отчаяние в третата империя" пък е предложението на Театър Вене - Талин, Естония. Това е една от новите постановки на Тимофей Кулябин, утвърдил се като един от най-интересните и търсени европейски режисьори. Реализирана е на сцената на рускоезичния театър в естонската столица, след като той напуска Русия заради позицията си срещу войната в Украйна. Пиесата му е осъвременена версия на "Страх и мизерия в Третия райх" на Бертолт Брехт, писана в емиграция непосредствено преди Втората световна война.

В рамките на "Световен театър в София" ще бъде представено и френското театрално изкуство - с представлението "Двойното непостоянство".

Фестивалът ще ни пренесе и в съседната Испания, и по-точно - ще ни представи истински фламенко спектакъл в изпълнение на харизматичния фламенко танцьор и хореограф Едуардо Гереро. Той вече е гостувал у нас на "Варненско лято", като този път е ред да посети и столицата със своя авторски спектакъл "Морски фар".

Най-екзотичното заглавие в програмата на тазгодишния "Световен театър в София" обаче е от Китай. Шанхайска трупа за операта Кунцю ще представи традиционна китайска опера от XIV век - "Среща сред цъфналите праскови".

Стефания Колева и Деян Ангелов са взривоопасно забавни в комедията „Без гаранция“

Стефания Колева и Деян Ангелов са взривоопасно забавни в комедията „Без гаранция“

Премиера на нов стендъп театър

Световен театър в София 2024 е от 2 юни до 9 юли. Пълна информация за представленията и програмата има тук.