Не е тайна, че много музиканти изчакват декември, за да пуснат новите си песни. Така могат да си гарантират не само присъствие в коледните чартове, но и шанс албумът им да бъде купен като коледен подарък.

Марая Кери, Mariah's Christmas: The Magic Continues и специалното шоу на певицата за Apple+

Това ли е изненадата на Марая

Още не знаем какво ни готви "Кралицата на Коледа"

Тази Коледа обаче в музикалните класации на Австралия Марая Кери, АВВА и The Weeknd бяха задминати от неочакван изпълнител - застрашените от изчезвани птици в страната.

Songs of Disappearance е албум, който събира песните на 53 вида пернати, които са застрашени от изчезване. Създаден е от организацията BirdLife Australia и е в топ 5 на най-продаваните албуми в страната.

От BirdLife Australia поясняват, че някои от песните в него са отнели часове чакане в храстите, за да бъде записан един-единствен звук. А най-голяма част от работата е свършена от Дейвид Стюърт, който вече 30 години се занимава с това да записва песните на австралийските птици.

Songs of Disappearance излезе на 3 декември, а кампанията по популяризирането му в социалните мрежи до голяма степен е отговорна за продажбите му.

"Кампанията може и да е забавна, но зад нея стои един сериозен проблем. Наистина е обнадеждаващо, че любителите на птиците показаха на правителството и бизнеса, че на австралийците им пука за тези птици," казва Пол Съливан от BirdLife Australia.

Един на всеки шест вида австралийски птици са заплашени от изчезване пишат от ВВС. До голяма степен за този тревожен факт е отговорно глобалното затопляне. Гигантските по мащаба си пожари в Австралия от 2019 г. и 2020 г. увеличиха броя на застрашените птици с 25 %.