Да пътуваш сам определено е приключение като никое друго. Но този тип пътувания не са за всеки, защото освен липса на компания, с която да споделим преживяванията си, вероятно в един момент може да усетим и липса на сигурност - особено ако сме представител на нежния пол. И в тези случаи трябва да знаем някои малки хитрости, с които да успеем да се измъкнем от опасностите.

Лихтенщайн - една от най-безопасните страни за пътуване в Европа (и света)

Най-безопасната страна за пътуване в Европа (и света)

Какво предлага малкото княжество

Ребека Трибелхорн от Орегон е опитен соло пътешественик - за своите 32 години тя е посетила сама над 40 държави и неведнъж е попадала ситуации, в които усеща реален риск за живота си. Затова и с опита е натрупала и набор от полезни и буквално животоспасяващи лъжи, с които да се измъква невредима.

Ребека е и фотограф и споделя в профилите си в социалните мрежи не само красиви кадри от поредното си пътуване, но и полезни съвети за жените, които като нея искат да обикалят света сами. Тя ги съветва първо да се доверяват на инстинктите си, защото женската интуиция е безпогрешна. А след това - да изричат благородни лъжи, когато ситуацията го налага.

Най-често по време на пътувания й се е налагало да лъже, че има сериозна връзка, защото не един и двама непознати мъже са се опитвали да флиртуват с нея. Тя никога не знае как може да завърши подобна свалка. Затова съветва никога да не казваме, че пътуваме сами, а да твърдим, че съвсем скоро имаме среща с половинката си, с приятел или с роднина.

Много хора смятат, че ако една жена пътува сама, то тя е тръгнала на лов за мъже. Те не разбират удоволствието от свободата и това да си насаме с мислите си. Затова Трибелхорн предпочита да не споделя тази важна подробност за своите пътувания. Дори съветва да носим брачна халка, дори и да не сме омъжени - така лъжата ще е по-достоверна.

Но има един още по-важен съвет, който дава на всички почитатели на соло пътувания - никога да не споделят мястото, на което са отседнали. Защото е важно винаги да имаме къде да се приберем и да се чувстваме сигурни там. И така, ако някой ни попита в кой хотел сме се настанали, съвсем без угризения на съвестта може да кажем друго име и да се измъкнем, пише Daily Mail.

Много важно е също така да се опитваме никога да не изглеждаме объркани, загубени и сякаш не сме наясно с мястото, на което сме. Защото така веднага попадаме в полезрението на недоброжелатели, които ще се направят, че искат да ни помогнат, но е много вероятно всъщност да искат да ни навредят. А ако все пак се нуждаем от помощ и упътване, по-добре да ги търсим в местни магазини и ресторанти, не от случайно срещнати хора на улицата.

Снимка 655027

Източник: iStock

Най-ефективната лъжа на Ребека обаче си остава, че не разбира английски. С нея тя успява да си спести много разговори, които не иска да води, а от там и евентуални неприятности, в които да бъде въвлечена.

София - една от най-добрите дестинации за уикенд пътуване в Европа

Няма шега - София е една от най-добрите дестинации за уикенд пътуване в Европа

Какво привлича туристите тук

Трибелхорн съветва още своите последователи, които искат да опитат соло пътувания, да започнат с по-малко приключение близо до техния град, за да тестват своите способности да се оправят сами в различни ситуации. А когато придобият известна увереност, да планират приключения и в чужбина.