Смъртта на близо 100 деца в Индонезия накара страната да спре продажбите на всички сиропи и течни лекарства. Това се случва само седмици след като сироп за кашлица в Гамбия беше свързан със смъртта на близо 70 деца.

Индонезия потвърди, че е установено, че някои сиропни лекарства съдържат съставки, свързани с остри бъбречни увреждания, които са убили 99 деца тази година. Не е ясно дали лекарството е внесено или местно производство.

Индонезийските здравни служители съобщиха, че са докладвали за около 200 случая на остри бъбречни увреждания при деца, повечето от които са на възраст под пет години.

Пчелната отрова, ракът на гърдата и може ли да действа като лекарство срещу заболяването

Пчелната отрова като лекарство срещу рак

Природата в помощ на хората

По-рано този месец Световната здравна организация (СЗО) предупреди за четири сиропа за кашлица, които по думите им са свързани със смъртта на почти 70 деца в Гамбия.

Снимка 591964

Източник: iStock

СЗО установи, че сиропите, използвани там - произведени от индийска фармацевтична компания - съдържат "неприемливи количества" диетиленгликол и етиленгликол. Сиропите са "потенциално свързани с остри бъбречни увреждания", произнесе се организацията.

Буди Гунади Садикин, министърът на здравеопазването на Индонезия, каза, че същите химични съединения са открити и в някои лекарства, използвани на местно ниво. Установено е, че някои сиропи, използвани от пациенти деца под петгодишна възраст и довели до остри бъбречни увреждани, съдържат етиленликол и диетиленгликол. Тези вещества или не трябва да са в състава на лекарствата, или ако присъстват, да са в много по-малко количество.

Новак Джокович, QuantBioRes и инвестицията на тенисиста в лекарство срещу COVID-19

Поредният изненадващ ход на Джокович

Как ще спечели от пандемията

Министърът обаче не разкрива точно колко случая са свързани с токсичните лекарства. Индонезийските власти уверяват, че сиропите за кашлица, използвани в Гамбия, не се продават вече на местно ниво.

Снимка 591963

Източник: iStock

Дики Будиман, епидемиолог от университета Грифит се произнесе пред BBC Индонезия, че истинският брой на смъртните случаи може да е дори по-висок от обявения.

Индонезийските власти досега не са разкрили марките или видовете сиропи, свързани с болните деца. Вместо това просто временно забраняват продажбата и предписването на всички сиропи и течни лекарства.