Юли месец е - разгарът на летните отпуски. А за нас това означава и допълнително време, в което да се отдадем на четене. За този уикенд избираме наскоро излезли знакови за американската литература книги. Все пак дни ни делят от националния празник на САЩ 4 юли.

"Момичетата от мочурището"

Действието ни пренася в Мисисипи през 20-те години на миналия век. Тийнейджърката Ейда е успяла да избяга от мизерния си живот в мочурищата и жестокия си баща, но обстоятелствата я принуждават отново да се прибере у дома.

Снимка 579476

Източник: Колаж / Лабиринт

Матилда също мечтае да избяга на север, но за момента е принудена да търпи униженията, на които е подложено семейството й заради безпаричието. Двете момичета ще се окажат свързани с ужасна тайна, която обаче може да се окаже техния път към свободата.

Изд. Лабиринт, 17.90 лв.

"Стъкленият похлупак"

Тази година се навършват 90 години от рождението на една от най-значимите американски поетеси - Силвия Плат. По този повод се сдобиваме с ново луксозно издание на единствения й роман. Неговата главна героиня е Естер Грийнуд - амбициозна млада жена през 50-те години в Ню Йорк.

Снимка 579477

Източник: Колаж / Сиела

Вместо да избере обичайния живот за жените по онова време - да бъде съпруга, майка и домакиня, тя завършва колеж и започва работа в списание. Колкото повече растат очакванията към Естер обаче, толкова повече се пропуква уж перфектният й живот.

Изд. Сиела, 23 лв.

"Кейп Код"

От Бредбъри се прехвърляме на друг класик на американската литература - Хенри Дейвид Торо. За първи път на български излиза неговата последна книга, посветена на едноименния полуостров в щата Масачузетс.

Снимка 579478

Източник: Кръг

Тя всъщност представлява поредица есета, които Торо пише след няколко последователни свои пътувания из Кейп Код. Както е обичайно за него, книгата е изпълнена с живописни описания на природата, които той изследва методично и с любов.

Изд. Кръг, 20 лв.