Фантастичните жанрове винаги са се радвали на широк кръг почитатели. Вероятно защото обхващат толкова други поджанрове, а и ни дават възможност да си представим света и живота по начини, които изглеждан невъзможни, погледнати от ежедневието ни.

"Гидеон Девета"

На български в превод на Богдан Русев най-после се появява хитовият роман на новозеландската авторка Тамсин Муир. Хората са превърнали космоса в своя империя и водят войни по различни предмети, докато некромантите изпълняват позабравени ритуали.

Снимка 623588

Източник: Колаж / Сиела

Хароухарк Нонагесимус е последната некромантка на Дом Девети, изправена пред няколко проблема - трябва да се отзове на повикването на императора, но има нужда от някой, който да я защитава по пътя до него. Някой като Гидеон Нав - слугиня и умел фехтовач, което най-голямо желание е да се разкара по-бързо от планетата на Девети.

Изд. Сиела, 25 лв.

"Силоз"

Книгата на Хю Хауи е антиутопия, която ни показва версията на автора на това какво се случва след апокалипсиса. От него са минали векове, а хората са принудени в гигантски подземен силоз, чието съществуване е обвито в мистерия. Единствената им връзка с "горния" свят са камерите на повърхността, които предават неясен пикселизиран образ от пустиня, осеяна с трупове.

Снимка 623587

Източник: Колаж / Artline Studios

Най-голямото наказание за престъпниците в силоза е да бъдат изпратени да почистят сензорите на повърхността. Това е единствената възможност за всеки, който иска да излезе от силоза. В момента по Apple TV+ върви и едноименният сериал, базиран на романа "Силоз".

Изд. Artline Studios, 30 лв.

"Вавилон - Тайна история"

Още едно популярно заглавие се сдобива с български превод и предстои да излезе в близките дни. А в основата на сюжета му е именно преводът. Годината е 1828 г. и китайското сираче Робин Суифт е доведено в Лондон от мистериозния професор Ловел. Робин започва да учи в престижния Кралски преводачески институт към Оксфорд - най-големият център в света, посветен на превода.

Снимка 623589

Източник: Колаж / Orange Books

Но и на магиите, които се отключват чрез знанията, заключени в преводите, и превръщат Британската империя в най-могъщата в света. Срещу това ще се изправи революционна организация, наречена Херметичното общество, а Робин ще трябва да избере на чия страна да застане.

Изд. Orange Books, 33.90 лв.